Citelné zdražování trápí Čechy i nadále. U čeho šly ceny raketově vzhůru?

Domácí 12. března 2019 | 04:02 — Ilona Cílková
Citelné zdražování trápí Čechy i nadále. V únoru rapidně rostly ceny bydlení, elektřiny, ale také brambor nebo zeleniny. Míra inflace vykázala v únoru v meziročním vyjádření úroveň 2,7 procenta.
Zdražují potraviny, energie i ceny nemovitostí / Shutterstock

Jako v lednu tak opět převýšila hodnotu z aktuální prognózy České národní banky. Ta odpovídá 2,4 procenta. Inflace tedy dále zrychluje oproti lednu, kdy už přitom svojí razancí překvapila.

Mnohé příčiny únorového růstu cen byly patrné už v lednu. Ceny potravin se už loni v listopadu odrazily od svého cenového dna a od té doby postupně přidávají na růstové dynamice. Značnou roli hraje loňská špatná úroda, kterou způsobilo nadprůměrně suché a teplé počasí.

Špatná úroda, jež nebyla zdaleka omezena jen na Českou republiku, ale představovala prakticky celoevropskou záležitost, se týkala například brambor nebo některých druhů obilovin či zeleniny. U těchto položek v současnosti pozorujeme nejrapidnější cenové nárůsty. Brambory jsou nejdražší od června roku 2013, zelenina jako celek zdražuje meziročně takřka o čtvrtinu.

Zdražují také pekárenské výrobky. K tomu všemu se přidává poměrně vysoké tempo zdražování bydlení a energií v čele s elektřinou, které způsobuje zejména růst cen uhlí na světových trzích a rapidní zdražení emisních povolenek v zemích Evropské unie. V únorové inflaci se projevuje ovšem také růst cen služeb, kde se projevuje razantní mzdový nárůst.

Česká národní banka z důvodu poměrně nejisté zahraniční ekonomické situace nebude navzdory rychlejší než předpokládané inflaci alespoň v první polovině roku příliš pospíchat se zpřísňováním své měnové politiky. Celkově letos nelze čekat více než dvě zvýšení sazeb. Za celý rok by se míra inflace měla v průměru pohybovat na úrovni 2,3 procenta.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu