Jaký vliv bude mít odchod Václava Klause ml. na voliče ODS?

Domácí 18. března 2019 | 04:06 — Ilona Cílková
Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nemá po sobotním vyloučení Václava Klause mladšího obavy, že by kvůli němu poslanecký klub občanských demokratů opouštěli další lidé. Klaus mladší v reakci na zrušení svého členství ČT řekl, že s řadou občanských demokratů plánuje v budoucnosti spolupracovat.
Z poslanců ODS nikdo za Klausem mladším nepůjde, tvrdí Stanjura / Česká televize

„Nemám žádné obavy, že by Václava Klause mladšího následovali další členové našeho poslaneckého klubu,“ prohlásil Stanjura v Otázkách Václava Moravce. „Klidně říkám, že se stane, že se rozejdou politické názory a politické cesty, jako se to stalo v tomto případě ODS a Václava Klause mladšího. Připadá mi to normální, nejsme první ani poslední. Jsem potřetí v Poslanecké sněmovně a v každém volebním období některá ze stran řešila podobné věci včetně mé strany. Jsem ale přesvědčen, že nám zůstane 24 poslanců,“ dodal.

Stanjura si je jist, že členy svého poslaneckého klubu dobře zná. Také ví, co vedlo k usnesení klubu minulou středu, když Klause mladšího vyzval k odchodu, stejně tak dobře ví, co vedlo výkonnou radu ODS ke Klausovu vyloučení. To ale podle něj neznamená vnitrostranické štěpení a odchod dalších členů poslaneckého klubu z řad ODS.

Bývalý prezident a spoluzakladatel ODS Václav Klaus starší se nechal slyšet, že musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti.

Zbyněk Stanjura se ale Klausových slov nijak neobává. „Václav Klaus starší se s ODS rozešel v roce 2008, je to 11 let, žádná nová zpráva: Několikrát jsem slyšel, že podpoří vždy tu pravou, autentickou pravici, ať to byli Svobodní, Hlavu vzhůru, tak i Alternativa pro Česko. Především jsem slyšel i obdivná slova na Alternativu pro Německo, ale na naše voliče to vliv nemá,“ prohlásil Stanjura v Otázkách Václava Moravce.

Výkonná rada ODS v sobotu zrušila Václavu Klausovi mladšímu členství ve straně, čímž mu automaticky zaniklo i členství v poslaneckém klubu. „K ODS se nebudu vyjadřovat i z toho důvodu, že se spoustou těch lidí, nejen těch, kteří se mě zastali v poslední době, ale i s řadou dalších, v budoucnu určitě budu spolupracovat,“ řekl České televizi.

Klaus mladší na otázku, jaké plánuje další politické kroky, řekl, že se chystá svolat tiskovou konferenci, kde je představí. Dotaz, zda hodlá založit nový politický subjekt, ale nechal bez komentáře.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu