Boj o českého eurokomisaře začíná

Domácí 19. července 2019 | 04:05 — Ilona Cílková
Evropský parlament potvrdil v čele Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Na řady nyní přichází výběr jednotlivých eurokomisařů. Česko ale zatím nikoho oficiálně nejmenovalo, přestože neoficiálně se mluví o tom, že by měla pokračovat současná komisařka Věra Jourová.
Zasedne v Europarlamentu opět současná komisařka Věra Jourová? / Shutterstock

„Nepůsobí to na mě úplně dobře. Ale hlavně celá politika vlády a pana premiéra k Evropské unii je mi naprosto nesrozumitelná, nepřináší dobré výsledky a označil bych ji za nekompetentní,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus europoslanec Luděk Niedermayer z TOP 09, který v té souvislosti naopak vyzdvihl Slovensko.

Pozastavuje se i nad spekulací, že premiér Andrej Babiš chtěl na post nominovat některého svého konkurenta, podle zdrojů serveru Seznam Zprávy mělo jít o ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou z ČSSD, sociální demokraté ale nabídku odmítli.

„Kvůli finančním aférám našeho premiéra je prakticky vyloučeno, aby Česku bylo přiděleno některé z portfolií, o které bychom jinak měli zájem. Například kohezní politika ve chvíli, kdy je premiér vyšetřován pro zneužití kohezních fondů,“ dodal s tím, že větší šanci by měl případný kandidát bez vazeb na hnutí ANO.

Negativní podíl prý měl český premiér i při jednání o předsedkyni Komise, v němž země našeho regionu „utrpěly nebývalý debakl“. „Babiš tvrdí, že zvítězil tím, že Frans Timmermans nebude šéfem Komise. On ale bude jasná dvojka v Komisi – jeho pozice možná dokonce posílí – a její předsedkyně ohledně budoucnosti Unie zastává úplně jiné názory než náš premiér,“ upozorňuje europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN.

Naopak podle europoslance Ondřeje Kovaříka za hnutí ANO není chybou, že Česko stále nenominovalo svého kandidáta do Komise. „Nemám pocit, že by docházelo k nějakému výraznému prodlení,“ prohlásil s odkazem na průběh vyjednávání před pěti lety, kdy byla Věra Jourová vládou nominována až 23. července.

„Nevidím ani jednoznačně přímou souvislost mezi včasnou nominací kandidáta na eurokomisaře a jeho šancí získat nějakou agendu, o kterou má zájem,“ podotkl Kovařík a zpochybnil i vliv návrhů auditních zpráv Evropské komise týkajících se možného střetu zájmů Andreje Babiše.

Kovařík navíc s odkazem na svůj rozhovor s pravděpodobnou budoucí místopředsedkyní Komise Margrethe Vestagerovou tvrdí, že o rozdělení agend v tuto chvíli zdaleka není rozhodnuto a jednání se teprve rozbíhají.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu