Svět se pere a Čech se směje

Domácí 20. července 2019 | 04:36 — Ilona Cílková
Svět se pere a český řidič má důvod k radosti. Pohonné hmoty stále zlevňují a jsou tak nejlevnější od přelomu letošního dubna a května. Navíc to vypadá to, že cena se ještě nějakou dobu směrem vzhůru měnit nebude.
V příštích dnech by měla cena pohonných hmot víceméně stagnovat / Pixabay

Ceny pohonných hmot v ČR v minulém týdnu pokračovaly ve svém poklesu, byť mírném. V uplynulých sedmi dnech zlevnil litr benzínu Natural 95 o čtyři haléře na průměrnou cenu 32,96 koruny. Cena litru nafty se pak snížila rovněž o čtyři haléře na 32,03 koruny.

Pohonné hmoty jsou tak nejlevnější od přelomu letošního dubna a května. Prodejci pohonných hmot zatím příliš nevyužívají probíhající vrcholné motoristické sezóny k navyšování marží, brání jim v tom silná konkurence v sektoru.

Od konce května, resp. začátku června zlevnila nafta, resp. benzín o více 70 haléřů na litr. V dalším výraznějším poklesu cen pohonných hmot však zatím brání vývoj na světovém trhu s ropou. Cena ropy Brent se po propadu v první polovině června stále drží o něco výše, kolísá v nikterak širokém pásmu od 62 do 67 dolarů za barel.

Podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy v příštích sedmi dnech bude cena pohonných hmot víceméně stagnovat, měnit by se měla jen v řádu haléřů. Klíčovým způsobem promlouvá do stagnace cen ropy ve zmíněném pásmu obava ze zpomalování globální ekonomiky, způsobené napětí v mezinárodních ekonomických, ale i politických vztazích.

To ochromuje poptávku po ropě a zprostředkovaně tak snižuje tlak na růst cen pohonných hmot v ČR. S nadsázkou lze říci, že „svět se pere, český řidič se směje“, jelikož napětí v mezinárodních vztazích zabraňuje zdražování ropy a tedy o benzínu a nafty v ČR.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu