Pohonné hmoty jsou nejlevnější za osm měsíců

Domácí 13. prosince 2019 | 06:51 — Helena Malá
Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Benzín zlevnil o šest haléřů na průměrnou cenu 32,05 koruny za litr, což je jeho nejnižší cena za posledních více než osm měsíců. Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna.
Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět mírně klesly / Ilustrační foto

Nafta zlevnila o čtyři haléře, na 31,67 koruny za litr. Je tak nejlevnější taktéž začátku dubna. "V příštím týdnu je třeba počítat se stagnací cen. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu dosáhla své nejvyšší úrovně od zářijových útoků na saúdskoarabská ropná zařízení. Barel Brentu přesáhl cenovou úroveň 64,60 dolaru. Mírně zdražující ropu tlumí zlehka posilující česká koruna, která za poslední měsíc zpevnila vůči dolaru o zhruba třicet haléřů," konstatoval ekonom Lukáš Kovanda.

Nebýt aktuálního vstupu na burzu – největšího v dějinách – saúdskoarabského ropného podniku Saudi Aramco, měl by před sebou český řidič vyhlídku zlevňování pohonných hmot. Rijád totiž pro úspěch úpisu akcií Aramka učinil všechno možné. Včetně toho, že zatlačil na další členy kartelu OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, aby ještě výrazněji omezili svoji těžbu ropy.

"Tak se také stane. Produkce zúčastněných těžařů by měla být od ledna nižší až o 2,1 milionu barelů denně, započítají-li si i dobrovolná snížení těžby, k nimž se několik těžařů v čele se Saúdskou Arábií minulý týden ve Vídni při zasedání OPEC rovněž zavázalo," řekl Kovanda.

Rijád tlakem na vyšší cenu ropy podporuje akcie podniku Saudi Aramco. S těmi se začalo v saúdskoarabské metropoli úspěšně obchodovat. Poskočily o deset procent, což je maximální denní limit. Včera v růstu pokračovaly, takže saúdskoarabský ropný podnik dosáhl jako první v historii tržní hodnoty přesahující dva biliony dolarů.

Část investorů ovšem varuje, že ohodnocení je dáno politickým tlakem Rijádu, včetně zmíněného tlaku na výraznější snížení těžby kartelu OPEC a spojenců. "Jako takové nemusí být ohodnocení udržitelné. Zvláště, pokud zkrachovala jednání mezi USA a Čínou o dílčím smíru v celní válce obou zemí. Významným signálem o reálné možnosti tohoto smíru bude to, zda v neděli Spojené státy zavedou dodatečná cla na čínské zboží, avizovaná již od léta, či nikoli. Pokud k zavedení dojde, akciové trhy se propadnou a klesne rovněž cena ropy. To by byla špatná zpráva pro akcionáře Saudi Aramka, ale dobrá pro české řidiče," uzavřel Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu