Zmatený systém: Nové sazby na pivo jsou mimo hranice zdravého rozumu

Domácí 06. února 2020 | 08:15 — Ilona Cílková
Když si v restauraci dáte pivo a vypijete ho na místě, bude daň z přidané hodnoty 10 %. Když si ho ale necháte načepovat do džbánku a odnesete s sebou, daň bude 21 %. A když dostanete u stánku naproti chuť na nealkoholické pivo do kelímku, bude daň 15 %. Tak zmatený systém, že to vlastně nikdo nemá šanci dělat správně.
Tři sazby daně na pivo? / Depositphotos

Podle Jana Skopečka jsou tři sazby daně na pivo jsou mimo hranice zdravého rozumu.

„Snahu o zjednodušení daní od hnutí ANO nemůžeme očekávat, na to už jsme si za šest let, kdy je u moci, zvykli. Poslední novinka z dílny ministryně Schillerové, která zavádí na pivo tři sazby DPH, je ale úplně mimo hranice zdravého rozumu. Pokud si zákazník dá v hospodě jedno pivo do skleničky, dvě si odnese ve džbánku a další například v plechovce, bude muset hostinský na každé z nich použít jinou sazbu DPH,“ kritizuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Je tak zázrak, že další zvláštní sazbu DPH nenavrhla ministryně Schillerová pro pivo řezané a jinou sazbu ještě třeba pro šnyt. Je skoro na čase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná,“ dodává v nadsázce Skopeček.

Terčem škodolibých vtipů se v uplynulých dnech stali rovněž úředníci ministerstva financí. Na internetu totiž koluje tabulka, která ukazuje, jak dobře míněná snaha pomoci hospodským tím, že jim sníží od 1. května daň z točeného piva ze současných 21 procent na deset, může vše zkomplikovat. Restauratéři totiž budou muset řešit v provozu vskutku zajímavé situace.

Pokud si totiž nechá štamgast natočit od května pivo, které vypije v hospodě, výčepní z něj odvede jen 10procentní daň. Pokud si ale zákazník bude chtít pivo odnést s sebou ve džbánu, DPH z něj bude stejná jako dosud, tedy 21 procent. A raději ani nemyslet, jak to celé počítat, když si zákazník dá několik kousků ve výčepu a několik s sebou domů.

Anebo si začne točené pivo pokoutně přelévat do džbánu, aby ušetřil – k takovým „podvůdkům“ by to totiž mohlo svádět, pokud by hospodští díky nižší dani srazili ceny točeného vypitého v knajpě. Podle propočtů ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy by tímto způsobem půllitr Plzně mohl vyjít až o tři koruny levněji.

Tomáš Prouza systém shrnuje následovně: „Ten systém je tak zmatený, že to nikdo nemá šanci dělat správně. Na buzeraci podnikatelů je to ale úplně dokonalé“. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu