ČNB opět zasahuje, koruna přesto posiluje

Domácí 27. března 2020 | 05:05 — Ilona Cílková
Bankovní rada České národní banky na svém včerejším řádném měnověpolitickém zasedání snížila základní úrokovou sazbu více než se čekalo, a to rovnou o 0,75 procentního bodu.
ČNB ve zhruba deseti dnech snížila úroky nejvýrazněji od roku 1999 / Depositphotos

Koruna v reakci na razantní krok centrální banky oslabila z úrovně kursu k euru pod 27,45 na 27,55, vzápětí ale svoji ztrátu částečně korigovala. Devizové obchodníky tak tedy krok ČNB bezprostředně nijak zásadně nepřekvapil.

Po tiskové konferenci po měnověpolitickém zasedání, které se výjimečně neúčastnil guvernér Jiří Rusnok, koruna posílila k úrovni 27,20, na svoji nejsilnější úroveň od 23. března. Devizoví obchodníci tedy zjevně čekali, že sada měnověpolitických opatření na podporu ekonomiky bude rozsáhlejší a razantnější. A to při zohlednění toho, že základní sazby klesla citelněji než, než trh čekal. Devizoví obchodníci například kalkulovali s možností, že ČNB bude konkrétněji signalizovat možnost spuštění kvantitativního
uvolňování.

ČNB svým včerejším snížením sazeb navazuje na snížení základní sazby z minulého týdne, které bylo nejvýraznější od února 2009. Snížení sazby o 0,75 procentního bodu je nejvýraznější redukcí dokonce od listopadu 2008, tedy od doby kdy vrcholila světová finanční krize. Za deset obchodních dní tak ČNB redukuje základní sazbu o 1,25 procentního bodu. To je v nejvýraznější snížení sazby v tak krátkém časovém úseku od ledna 1999.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy Česká národní banka postupuje v souladu s kroky většiny dalších centrálních bank, v čele s tou americkou, které v posledních dnech a týdnech rovněž přikročily k masivnímu snížení základní úrokové sazby. Takový krok má za cíl podpořit ekonomiku, například usnadněním úvěrování, která zápolí s vysoce tíživými důsledky šíření koronavirové nákazy a opatřeními pro boj proti nim.

Česká národní banka také snížením základní sazby reaguje na pokles řady tržních úrokových sazeb, protože pokud by svoji základní sazbu takto citelně nesnížila, hrozilo by, že bude svoji nečinnosti či přílišným opatrnictvím měnové podmínky v ČR v této kritické době utahovat, což by bylo krajně nežádoucí. Utahování hrozí ovšem stále i nyní, pročež je pravděpodobné další poměrně brzké snížení základní úrokové sazby ČNB, byť již zřejmě ne v tomto enormním rozsahu, upozorňuje Kovanda.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu