Historický propad. Ropa je nejlevnější v tomto tisíciletí

Domácí 29. března 2020 | 05:21 — Ilona Cílková
Cena ropy tento týden zlevnila na svoji nejnižší cenovou úroveň po přepočtu do české měny v tomto tisíciletí. Barel ropy Brent zlevnil v přepočtu do korun na 610 korun.Jedná se o absolutně nejnižší korunovou cenu barelu Brentu za celé období od 30. června 1999.
Saúdská Arábie jedná sama za sebe a nedbá tlaku dalších členů kartelu OPEC / Pixabay

Důvodem dalšího zlevňování ropy je obnovení obecného propadu burz, jak evropských, tak amerických. Jistý optimismus z předchozích tří dní vyprchává, neboť trhy již plně započítaly příznivý efekt rozpočtových o měnověpolitických podpůrných opatření a čelí pokračujícímu šíření koronavirové nákazy.

V USA citelně narůstá počet jak infikovaných, tak zemřelých. Hrozí, že se Spojené státy a města jako New York stanou novým celosvětovým ohniskem nákazy. Mohou se tak stát dalším „Wu-chanem“ a další „severní Itálií“. To trhům bere mírný optimismus v rámci možností, který v posledních dnech vedl dokonce až k tomu, že například Dow Jonesův akciový ukazatel se vrátil do pásma takzvaného býčího trhu. Býčí trh nastává tehdy, když ukazatel vystoupá dvacet procent nad své poslední dno a dále stoupá.

Bezprostředním důvodem zlevňování ropy je vyjádření saúdskoarabského ministerstva energetiky. Rijád podle něj nevede s Moskvou žádná jednání o škrtech v těžbě. Od dubna tak obě země budou zřejmě masivně zaplavovat světový trh ropou, aby ukořistily větší tržní podíl. Saúdská Arábie tak jedná sama za sebe a nedbá výhrad a tlaku dalších členů kartelu OPEC, jako je Alžírsko nebo Nigérie, kteří by rádi obnovili jednání o škrtech. Současná situace poškozuje nejen je, ale i americké břidličné těžaře. Rijád se však zatím zjevně nehodlá podvolit dokonce ani tlaku USA.

Na cenový pokles ropy zareagují v nadcházejících týdnech i ceny pohonných hmot v ČR. Během dubna se tak může průměrná cena jak benzínu, tak nafty dostat až k úrovni 25 korun za litr. Nyní se jejich cena pohybuje kolem 28,50 za litr.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu