Petice na obranu demokracie. V době nouzového stavu se nesmí omezit pravomoci Parlamentu

Domácí 03. dubna 2020 | 09:37 — Ilona Cílková
TOP 09 zároveň na tiskové konferenci vyzvala vládu, aby nepodnikala žádné kroky, které by mohly oslabit demokratické principy v České republice. Místopředseda strany Tomáš Czernin proto inicioval s dalšími osobnostmi vznik petice „Demokracie nesmí umřít na COVID-19“.
Chceme navrhnout rychlou, cílenou a účinnou pomoc, která pomůže jejich živnost zachovat,“ říká Miroslav Kalousek / TOP 09

Stát by měl do výroby ochranných pomůcek maximálně zapojit české firmy. Pomohlo by to ve zdravotnictví i domovech pro seniory. „A v neposlední řadě by to mohlo pomoci také české ekonomice,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Premiér ve svém projevu vyzýval všechny „dědečky a babičky“, aby na sebe dávali pozor. Ostatně co jiného jim taky zbývá. Vláda totiž velkou část z nich nechává na holičkách a nedokáže chránit jejich zdraví,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

„Dnes a denně vidíme, jak moc je situace v domovech pro seniory kritická. Počet lidí, kteří jsou v těchto zařízeních nakažení se začíná počítat ve stovkách. Je to časovaná bomba, která může způsobit velký problém. Kdyby stát zajistil dostatek testovacích sad, mohli bychom přistoupit k preventivnímu testování zaměstnanců těchto domovů, podobně jako to dělá městská část Praha 3 ve spolupráci s laboratoří Tilia paní lékařky Pekové. To považuji za jednu z cest, jak nákaze v těchto zařízeních předejít,“ dodává Pekarová Adamová.

I proto předsedkyně TOP 09 vyzvala premiéra v otevřeném dopise, aby zapojil do výroby ochranných zdravotnických pomůcek také český průmysl. Zdá se, že vláda konečně vyslyšela tuto výzvu k zapojení českých výrobců a vývojářů zapojení do krizové výroby.

V mnoha ohledech totiž české firmy dokáží vlastními silami saturovat tuzemskou poptávku. „Trochu se ale obávám, jestli není pět minut po dvanácté. Nejrůznější firmy se na mě, jako poslance a lékaře, obracejí již několik týdnů a bohužel vždy s tím, že ministerstvo zdravotnictví či krizový štáb kontaktovali, ale buď se jim neozvali zpět nebo byla reakce odmítavá. Česká republika má takových institucí celou řadu, některé z nich dokážou vyrábět roušky s nanotechnologiemi, jiné části testovacích sad nebo přímo vyvinuly vlastní testování,“ dodává Vlastimil Válek, lékař a poslanec TOP 09.

Vláda bohužel dostatečně nepomáhá ani nejmenším živnostníkům a malým firmám. „Vládní návrh na podporu živnostníků, kteří mají zakázáno se živit, je krutým výsměchem všem pracovitým a tvořivým lidem, kteří se v těžké životní situaci neocitli vlastní vinou. Napadá nás, že to už není nekompetence, ale likvidační záměr. Usilovně jednáme s ostatními opozičními stranami o alternativním návrhu, který by pomohl českým živnostníkům toto období ekonomicky zvládnout. Neuvažujeme vůbec o náhradě ušlého zisku, chceme navrhnout rychlou, cílenou a účinnou pomoc, která pomůže jejich živnost zachovat,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin inicioval s dalšími osobnostmi vznik petice s názvem „Demokracie nesmí umřít na COVID-19“. Autoři výzvy žádají, aby se v době nouzového stavu neomezovaly pravomoci Parlamentu.

„Naprosto chápu, že je nyní hlavní pozornost většiny národa upřena k ochraně zdraví, životů a následně pak k ochraně hospodářství, protože je ohrožen zdroj obživy řady lidí. Přesto považuji za nezbytné v této těžké době nebrat na lehkou váhu ani ohrožení naší demokracie a právního státu. Nesmíme dopustit, aby naše demokracie umřela na COVID-19. Velkým varováním pro nás musí být současná situace v Maďarsku, kde vláda pod záminkou boje s koronavirem prakticky odstavila parlament od rozhodování,“ říká první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Autoři petice rovněž vyzývají vládu, aby nepodnikala žádné kroky, které by mohly oslabit demokratické principy v České republice. „Jsme znepokojeni kroky, které podnikl ministr obrany Metnar. Není přijatelné, aby nyní někdo navrhoval přesun pravomocí náležících Parlamentu do rukou vlády nebo dokonce samotného premiéra. Naštěstí máme Senát, který takovou věc nepřipustí i kdyby se mu dostala na stůl,“ dodává senátor Czernin.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu