Za změnou názoru na promořování obyvatel může být něco jiného, obává se Kalousek

Domácí 06. dubna 2020 | 14:05 — Ilona Cílková
Epidemiolog Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chtějí kontrolovaně promořit českou populaci koronavirem. Proti je ale premiér a ministr vnitra. Znepokojený je i opoziční politik Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek je změnou názoru překvapený / Facebook

Miroslav Kalousek se pozastavuje nad razantní změnou názorů podivuje a obává se, že to může mít veřejnosti utajenou příčinu.

„Budu se ptát, jak vlastně tyto názory vznikaly. Jestli to opravdu bylo na základě porad odborníků v oblasti epidemiologie, nebo jestli to byla pouze interakce mezi pány Prymulou a Babišem (65). Nejsem samozřejmě epidemiolog a chci loajálně dodržovat vládní opatření, ale docela by mě zajímalo, na jaké odborné bázi tato rozhodnutí vznikala a vznikat budou,“ řekl Kalousek médiím.

„To, čeho se zejména obávám, je, abychom se, až zvládneme akutní fázi infekce, dokázali vrátit do občanských svobod, které patří k demokratické společnosti. Byl bych velmi nerad, kdyby se nám podařilo porazit virus, ale zůstaly nám náhubky,“ obává se bývalý ministr financí za dob celosvětové ekonomické krize, kterou Česká republika zvládla.

Ani premiér Babiš není nápadem Romana Prymuly nadšený. Podle Babiše má jít Česko cestou chytré karantény, promořování populace koronavirem považuje za příliš riskantní. Babiše podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček, který varuje, že z tohoto kroku není cesty zpět. Mění se strategie pro boj s koronavirem. Prymula změnil názor.

Počet lidí nakažených koronavirem v Česku se v neděli zvýšil o 115 po sobotním nárůstu o 282. Výrazně ale kleskl počet testovaných. Celkem je v Česku 4591 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu