Přítomnost otců u porodu je možnost ne právo, říká ombudsan a smetl stížnosti ze stolu

Domácí 10. dubna 2020 | 06:04 — Ilona Cílková
Zákaz přítomnosti otce u porodu v souvislosti s epidemií koronaviru vzbuzuje vlnu nevole. Stížnosti se tak začaly kupit na stole veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Ten již několikrát prohlásil, že doprovod u porodu, především otců, nepovažuje za právo, ale za možnost.
Otcové tak mají smůlu a v dohledné době u porodů nebudou / Pixabay

Ombudsman Stanislav Křeček tento týden odebral svojí zástupkyni Monice Šimůnkové agendu stížností na zákaz doprovodu blízkých osob u porodu. Na kancelář veřejného ochránce práv se v posledních dnech obrátilo několik lidí právě se stížnostmi na nařízení ministerstva zdravotnictví. Ty až dosud spadaly do gesce zástupkyně ombudsmana. Šimůnková.

„Chtěla jsem na základě stížností, které nám přibývají, zahájit šetření z vlastní iniciativy. A napsat dopis ministrovi zdravotnictví, kde ho požádám o odpověď na otázky týkající se plošného zákazu doprovodu u porodů. Zajímalo mě, jak dlouho bude opatření trvat, důvody zákazu, jestli jsou přezkoumatelné a zda byl provedený test proporcionality. Je to proto, abych mohla vyřídit stížnosti lidí správně,“ popsala zástupkyně ombudsmana Šimůnková. Na to už ale nedošlo, protože v úterý si ombudsman po dlouhé diskusi vzal agendu pod sebe.

Křeček vzal celou věc pod sebe a zakázal své zástupkyni v šetření pokračovat. Podle jeho názoru není co prošetřovat a s vládou v tomto případě souhlasí. Pro média Křeček uvedl, že „v době mimořádného stavu se mohou dít mimořádné věci“. Zákaz je v pořádku Podle ombudsmana je toto rozhodnutí vlády zcela přiměřené a většina lidí ho chápe. Ostatními stížnostmi týkajícími se zákazu otců u porodu se nemíní zabývat.

Přítomnost otce u porodu nevnímá Křeček jako právo, ale jako možnost, která má být v nouzovém stavu upřena a je to tak v pořádku. Lidé, kteří s tímto nesouhlasí, navrhují, aby každá porodnice posoudila, jestli otec u porodu být může či nemůže. Porodnická zařízení si mohou každého otce, který chce být u porodu, tzv. proklepnout sama. Křeček ale uvedl, že to není v této situaci možné a dál to nerozváděl. Otcové tak mají smůlu a v dohledné době u porodů nebudou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu