Výroky mikrobioložky Pekové jsou manipulativní, říká český vědec

Domácí 07. června 2020 | 10:36 — Ilona Cílková
Mohou za vznikem nového typu koronaviru stát genetičtí teroristé? Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR si to nemyslí. Podle vědce nemá koronavir žádnou neobvyklou vlastnost, která by poukazovala na to, že byl uměle vytvořený.
Další 3 fotografie v galerii
Pro teroristu je jednodušší si vyrobit bombu než geneticky modifikovaný organismus / Pixabay

„Je to úplně typický koronavirus. Má přesně ty samé geny jako každý jiný koronavirus. Žádná specifická oblast tam není. Nebo taková, kterou bychom nikdy nikdo neviděl, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jan Pačes a dodává, že v dostupných studiích z celého světa zatím nezaznamenal žádnou neobvyklou vlastnost, která by poukazovala na to, že by nový typ koronaviru byl uměle vytvořený. 

Jeho vyšší míra infekčnosti či snadné šíření podle něj není překvapivé a odpovídá běžnému chování virů. Když dojde k takovéhle expanzi viru, který způsobí epidemii, tak je samozřejmé, že najdeme virus, který je velmi infekční a dobře se šíří. Když epidemii způsobil, tak takový musí být. Na rozdíl od bioložky Soni Pekové Pačes druhou vlnu epidemie nevylučuje. „Je lépe se na to připravit, počítat s tím a pak být spokojený, že se to nestalo," říká. 

Vědec ale připouští, že nový typ koronaviru způsobuje velké množství příznaků, které například u běžné chřipky nejsou obvyklé. Nicméně na základě svých pozorování tvrdí, že se ve viru vyvinulo malé místo, takzvaná polybazická oblast, která je za to zodpovědná. Podle něj ale není ničím zvláštní a může se objevovat i u jiných typů virů. Virus podle něj umí vstoupit do mnoha buněk a v nich je všechno připraveno na to, aby se tam dobře množil. Proto napadá více tkání a způsobuje větší množství příznaků.

Pačes je přesvědčený, že v případě nového typu koronaviru se nejedná o náhodný únik z laboratoře ani genetický terorismus. „Pokud vím, tak žádný případ, že by někdo se zlým úmyslem vyrobil organismus, který škodí, a někde ho vypustil, zdokumentovaný není. Nebo o tom nevím," uvádí. Vedle toho také zdůrazňuje, že vytvoření umělých organismů není tak jednoduché. Podle něj je pro teroristu jednodušší si vyrobit bombu než geneticky modifikovaný organismus.

Na pravděpodobnost, že vir mohl uniknout z laboratoře, ale poukazují vědci z celého světa. Přímo v čínském Wu-chanu, odkud se nákaza začala šířit do světa, je výzkumný ústav, který si zabýval viry přenášenými netopýry a který měl být údajně špatně zabezpečený. Není to totiž poprvé, kdy je svět vystaven nebezpečí kvůli viru uniklému omylem z čínských laboratoří.

Na rozdíl od Jana Pačese připadá bioložce Soně Pekové nepravděpodobné, že by měl virus pocházet ze zvířecí říše, jak uvádí Světová zdravotnická organizace. „Je kolem něj hodně mlhy, nakonec se ale ukáže, kde je pravda. Domnívám se, že jde o uměle vytvořený virus. Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce. Má spoustu charakteristik, které jsme dosud v přírodě neviděli“. Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde, tvrdí mikrobioložka Peková.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu