U piva to šlo, u potravin ne. Vláda se zuby nehty brání snížit DPH

Domácí 02. července 2020 | 07:15 — Ilona Cílková
Měla by se v Česku snížit DPH na potraviny, tak jak to udělalo před pár dny Německo či Bulharsko? Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje snížit DPH na potraviny na 10 procent ze současných 15. Ministryně financí Alena Schillerová ale návrh odmítá.
Další 4 fotografie v galerii
Ministryně financí Alena Schillerová DPH snížit odmítá / Facebook

Podle ministryně by rozdíl zůstal obchodníkům a ceny potravin by neklesly. „Jsem zásadně proti snížení daně z přidané hodnoty na potraviny, protože to téma se vrací už dlouhodobě, nejenom v souvislosti s pandemií, a řeknu vám proč. Když pominu, že by to byly desítky miliard, ty peníze by zůstaly řetězcům, a to je absolutně něco, co v žádném případě tady nedopustíme,“ uvedla v České televizi.

Opačného názoru je Tomáš Prouza prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Vidíme, jak lidé začínají být opatrní, méně utrácí, bojí se toho, co přijde na podzim. Pokud vláda neobnoví ochotu lidí utrácet, tak všechna ostatní podpora jsou vyhozené peníze,“ říká Prouza v pořadu Pro a proti, ve kterém diskutoval s místopředsedou hospodářského výboru Martinem Kolovratníkem. Ten sice souhlasí, že je třeba podpořit spotřebu a motivovat lidi, aby nakupovali, ale konkrétně u potravin ale má velikánskou obavu z toho, že by to nefungovalo.

„Obchodní řetězce u nás z velké části patří zahraničním majitelům. Pokud bychom daň snížili, tak pouze zvýšíme obchodní marži řetězcům, tedy jim zůstane víc a také víc odvedou do zahraničí. Český stát by přišel odhadem o 15 miliard korun a velká část z nich by odešla třeba do Německa," vysvětluje Kolovratník.

Prouza je naopak přesvědčen, že se snížením DPH u piva vláda problém neměla: „Ale tady říká, že nechce změnit DPH, protože by se chleba nezlevnil. Lidé nejsou hloupí a umí si spočítat, jestli ta kostka másla stála včera o pět procent víc." Jsem si jist, že by všechna média sledovala, jestli ceny klesly. A trh s potravinami je velmi konkurenční, takže by si nikdo nemohl dovolit o těch pět procentních bodů nezlevnit,“ věří prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Poslanec Kolovratník uznává, že u malých, lokálních prodejců by snížení DPH fungovalo. „Ale těch je na trhu malé procento a stále se bavíme o té ohromné mase velkých zahraničních řetězců.“ Poslanec proto podporuje stanovisko ministryně Schillerové, že je třeba pečlivě rozhodovat, kde daňově povolit a kde ne. „Každou miliardu teď opravdu musíme hlídat,“ vysvětluje Kolovratník.

„Primárním úkolem vlády je dnes podpořit poptávku lidí, protože bez toho, aby byli ochotni utrácet, tak se česká ekonomika nevzpamatuje,“ stojí si za svým Prouza. Jak se teď nakupuje Čechům v Německu? Vyšší kvalita za lepší ceny.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu