Ještě horší než covid. Asií se začala šířit neznámá nemoc

Domácí 10. července 2020 | 09:55 — Ilona Cílková
Středoasijskému Kazachstánu se stále nedaří dostat epidemii koronaviru pod kontrolu. Měsíc a půl po rozvolnění bezpečnostních omezení zasáhla plnou silnou druhá vlna nákazy. A jako by to nestačilo, začala se v zemi šířit neznámá nemoc, který napadá plíce.
Další 3 fotografie v galerii
Na šíření neznámé nemoci způsobující zápal plic upozornila ve čtvrtek čínská ambasáda / Pixabay

Na údajné šíření neznámé nemoci způsobující zápal plic upozornila čínská ambasáda v Kazachstánu. Mělo na ni zemřít téměř 1 800 lidí a výrazně se podle zprávy začala šířit v půlce června. Čínská ambasáda podle CNN varuje v Kazachstánu žijící Číňany před „neznámou pneumonií“, která může být potenciálně smrtelnější než nový koronavirus.

Úřady podle zprávy hlásí na některých případech i stovky nových případů denně. Nejvíc případů má být v regionech na západě a jihu země, uvádí ambasáda s odkazem na místní média. „Kazašské ministerstvo zdravotnictví a další úřady provádí výzkum a zatím neurčily povahu nemoci,“ píše se v textu.

Mrtvých je podle prohlášení 1 772. Celkem 628 z nich zemřelo jen za červen. „Tato nemoc je mnohem smrtelnější než covid-19,“ varuje čínská ambasáda a dodává, že mezi mrtvými jsou i čínští občané. Kazašská vláda se k výzvě k potvrzení informací zatím nevyjádřila.

Zatímco v Kazachstánu se šíří neznámá nemoc, svět stále drtí koronavirus. Podle odborníků pandemie ještě nedosáhla svého vrcholu. USA dnes hlásí rekord počtu nově nakažených osob koronavirem během jednoho dne. Podle údajů shromažďovaných Univerzitou Johnse Hopkinse v Baltimoru se ve čtvrtek infikovalo přes 65 tisíc lidí. 

Největší přírůstky v posledních dnech hlásí nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie, Texas a Florida. Na mnoha místech přitom místní úřady zastavují uvolňování restrikcí nebo společenská omezení dokonce zpřísňují.

Zvýšené počty hlásí i Česká republika. Počet nových případů nemoci COVID-19 se již třetí den po sobě drží nad stovkou. WHO nevylučuje jednu z nejhorších variant přenosu koronaviru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu