Koronavirus se nyní šíří rychleji, než na jaře, říká Roman Prymula

Domácí 09. srpna 2020 | 14:44 — Ilona Cílková
Koronavirus se šíří rychleji, než tomu bylo na začátku epidemie. Virus ale slábne a klinický průběh je u nyní mnohem mírnější, říká vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Prymuly mají nově nakažení mají klinicky méně závažný průběh onemocnění a v teplém počasí jsou patogenu navíc lidé méně exponovaní / Česká televize

Navzdory rostoucímu číslu nakažených, které jen za pátek znamenalo rekordních 323 nově infikovaných, se v pořadu Partie na CNN Prima NEWS hlavní hygienička Jarmila Rážová a Roman Prymula shodli, že virus slábne.

Prymula uvedl, že nově nakažení mají klinicky méně závažný průběh onemocnění a v teplém počasí jsou patogenu navíc lidé méně exponovaní. Šéfka hygieniků jej doplnila v tom smyslu, že se nyní navíc více daří zabraňovat pronikání viru k rizikovým skupinám. Od podzimu jsou podle Rážové ale pravděpodobné roušky v městské hromadné dopravě v celé zemi. Kam by z obavy z nákazy koronavirem nešli a když už, tak jedině s respirátorem?

„Vyhnula bych se party a pak bych možná nešla bruslit a hrát hokej. Tím, jak musí být plocha ledová, vzniká vrstva aerosolu, která se drží nízko u země, kde hráči hrají a dýchají. Tím nechci říct, že se nemá bruslit, ale spíš je dobré snížit počet návštěvníků,” dodala Rážová.

Roman Prymula by nešel do baru v noci, když se snižuje pravděpodobnost dodržování hygienických pravidel. „V barech vidím riziko v uzavřeném prostředí, kde pravidla mezi jedenáctou a druhou ráno padají – to je, myslím, riziková aktivita,” řekl Roman Prymula. K Čechům byl kritický za to, že opouští elementární pravidla prevence nákazy.

Podle Prymuly by bylo žádoucí, aby fungoval jednotný způsob hodnocení evropských zemí, jaký výskyt koronaviru už je rizikový. „Minimálně by to mělo být tak, že se informujeme dostatečně dopředu, jako to udělalo Norsko. U Slovinska to bylo naopak velmi narychlo, řekl Prymula. Mezi případy nákazy koronaviru jsou i ty zavlečené z pobytu v Chorvatsku, řekla Rážová. Takových je podle ní do desítek případů. „Je rizikové jít na party v Čechách i v Chorvatsku,” uvedla hlavní hygienička.

Jarmila Rážová potvrdila, že resort školství bude mít v půlce srpna hotová hygienická doporučení a pravidla, kterými se školy budou od září řídit. Konkrétní být ale nechtěla. Podle Romana Prymuly je nezbytné, aby děti po dlouhé pauze začaly do škol chodit. „Mezi dětmi není nepravděpodobný závažný průběh, ale pravidla musí být i pro prevenci zavlékání nákazy do rodin,” zdůraznil Prymula.

Řeč přišla i na možnost zkrácení dnes dvoutýdenní karantény v případě nákazy na deset dní. „Ano, diskutujeme o tom. Musíme mít ale dost důkazů, že je to bezpečné,” řekla Rážová. Pro zkrácení je Prymula. „Řada zemí na tento systém přešla, v 97,5 procentech riziko přenosu nehrozí žádné, ve 2,5 procentech je potenciální riziko infekce i potom,” uvedl. Smrtící epidemie, nebo banální respirační choroba? Černý scénář na podzim nevylučuji, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu