Čísla jsou hrozivá. Český scénář je horší, než ten italský varují vědci a doporučují dvě věci

Domácí 21. října 2020 | 07:24 — Ilona Cílková
V úterý byl v Česku zaznamenán nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem od začátku epidemie. V zemi je nyní více 113 tisíc nakažených. To nejhorší máme ale stále před sebou. Ministr Prymula očekává největší nápor na zdravotnický systém mezi 3. a 11. listopadem.
Další 3 fotografie v galerii
V úterý byl v Česku zaznamenán nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem od začátku epidemie / Depositphotos

Ministr naznačil, že přijdou další, přísnější opatření k omezení šíření nového koronaviru. Řekl, že i za současných omezení je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho a restrikce nejsou vždy dodržovány. Jeden infikovaný člověk nyní nakazí podle ministra v průměru 1,37 až 1,47 dalšího člověka. Prymula také připomněl vysoký podíl pozitivně testovaných lidí, nákaza se podle něho dostává do rizikové skupiny seniorů. „My v tuto chvíli detekujeme vrcholek ledovce. Ale v populaci už je mnohem větší nálož, než se původně odhadovalo," dodal Prymula.

Vážná situace je i podle profesora evoluční biologie Jaroslava Flegra. Ten dlouhodobě předpovídá, že se situace bude zhoršovat. To, co nás čeká, je ale ještě horší, než si myslel. Podle Flegra je otázka dní, kdy dojde k tvrdému lockdownu. Pokud ho nenařídí vláda, přijde samovolně, ovšem s daleko horšími dopady. Lidé by podle Flegra měli být připraveni vzdát se některých svých práv.

Znepokojen situací je i datový vědec Petr Ludwig. Ten před měsícem odhadoval, že v říjnu budou tisíce hospitalizovaných s koronavirem. A trefil se téměř do puntíku. Na svém facebookovém profilu nyní sdílel další prognózu. Ta je ale mnohem temnější. Ludwig odhaduje, že do konce roku zemře s koronavirem až 15 tisíc lidí.

Lidé musí podle Ludwiga dodržovat především dvě věci. Jednak dodržovat osobní lockdown a s nikým se nestýkat, pokud to není nutné, a pak také nosit roušky. Ty bychom měli odkládat snad jen jenom doma. „E-rouška ani mytí rukou nás nespasí, vir se šíří hlavně kapénkami a ty je třeba zastavit buď vzdáleností, nebo kusem látky," doporučuje Ludwig. Podle něj by vláda měla požádat o zásadní pomoc ostatní státy, a to až tak daleko, že požádat o poskytnutí jejich armádní nemocnice.

Jak se mohlo Česko stát z premianta koronavirovým odpadlíkem? Podle Ludwiga za tím stojí polupismus vlády. „Během první vlny byla vláda přesvědčena, že lidé chtějí roušky, takže je zavedli. Poté si všimli, že už je lidé nosit nechtějí, takže je zrušili. Po říjnových krajských a senátních volbách začali znovu prosazovat některá tvrdší pravidla, ale bylo příliš pozdě, protože nákaza v Česku už rostla exponenciálně," říká Ludwig.

Jaký je podle Ludwiga scénář, který nás v nejbližších týdnech čeká? Hezké čtení to není. Česko bude mezi nejpoškozenějšími státy a dojde na kolaps nemocnic. Tím dojde na významné omezení péče pro všechny pacienty. Počet úmrtí pacientů s kornavirem do konce roku se bude pohybovat mezi 5000 až 15000 lidí, a to je prý spíše optimistická varianta. Lidé budou umírat o samotě, na chodbách nemocnic a bez patřičné péče. Lékaři budou rozhodovat o osudu lidí podle věku, tak jak se dělo v Itálii. Ve světě bude známý Wu Chan, Bergamo, New York a Česká republika. Problém je, že český scénář může být ještě horší než italský či newyorský, protože mnoho lidí stále riziko popírá, a tedy bude ohromný problém prosazovat dodržování nařízení. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu