Jsme ve válce a prohráváme. Je čas vyměnit roušky za něco účinnějšího

Domácí 23. října 2020 | 09:39 — Ilona Cílková
Počty nakažených rostou a nemocnice začínají praskat ve švech. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka jsme ve válce a bohužel prohráváme. Italský scénář, kdy se budou lékaři rozhodovat, koho zachránit, je stále více reálný.
Další 3 fotografie v galerii
Je čas vyměnit roušky za respirátory / Depositphotos

Podle Milana Kubka by měla vláda přistoupit k lockdownu naráz a následně opatření uvolňovat, neboť by to bylo pro obyvatele přijatelnější. „Bylo by to lepší i psychologicky, lidé by byli čím dál spokojenější, že se uvolňuje. Toto je salámová metoda ořezávání," myslí si Kubek.

Podle jeho názoru byla opatření nezbytná, ale bohužel přišla pozdě. „Modely ukazují, že zdravotnictví bude kolabovat okolo 10. listopadu, držme si palce, aby opatření zabrala, rozhodneme o tom všichni," řekl Kubek v televizi CNN Prima News. „Když jsou nemocnice přeplněné, dá se zemřít i na zánět slepého střeva. To nejhorší, co nás straší ve snech, je to, že budeme mít tři pacienty a jedno lůžko," říká prezident ČLK.

Na špatnou situaci dlouhodobě upozorňuje evoluční biolog a vědec Jaroslav Flegr. Podle něj nastal čas, abychom vyměnili roušky za něco účinnějšího.„Nenoste roušky. Nastal čas si nasadit kvalitní zdravotní respirátory bez ventilku. Zdravotní a české výroby," napsal Flegr. „Noste kvalitní respirátor bez ventilu a vyžadujte, aby tak činili i lidé ve vašem okolí," dodal.

Rozdíl mezi rouškou a respirátorem je veliký. Primárním rozdílem mezi oběma pomůckami je to, pro koho jsou určeny. Roušky slouží k ochraně před šířením virů a bakterií, nasazují si ji tedy nakažení, aby nešířili nemoc dál. Oproti tomu respirátory jsou určené k ochraně před nákazou. Nosit by je měli zdraví lidé, aby se chránili před onemocněním. Aby byla účinnost respirátoru dostatečná, je třeba dbát na správné nasazení. Nikdy ale neposkytnou 100% ochranu před nakažením. Ke snížení pravděpodobnosti přenosu virů a bakterií je třeba dodržovat také základní hygienická pravidla. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu