Šokující kauza, která zasáhla Česko. Politici mluví o velezradě

Domácí 01. prosince 2020 | 07:36 — Ilona Cílková
Prezident žádá detailní informace, kteří ruští zpravodajští důstojníci působí na území Česka, které konkrétní operace podnikají a kteří Češi s nimi spolupracují, jaké informace jim předávají a jak spolupráce vypadá. Politici tento požadavek považují za nestandardní a šokující.
Další 3 fotografie v galerii
Politici považují prezidentův požadavek za nestandardní a šokující / Depositphotos

Informaci přinesl v pondělí Radiožurnál. Politici upozorňují, že jde o nestandardní postup, který by mohl ohrozit práci naší kontrarozvědky a mezinárodní spolupráci. 

Senátor Czernin považuje prezidentův požadavek za nehorázný a mluví o velezradě. Rozkrytí práce české rozvědky by poškodilo její práci na několik let dopředu, domnívá se Czernin. Česko by se podle něj stalo nedůvěryhodnou zemí. „Považuji to za otevřeně nepřátelský krok vůči vlastní zemi a velezradu," prohlásil. Czernin požadavek Zemana nechápe i proto, že informace tohoto druhu střeží každá tajná služba jako své největší tajemství. Jejich vyzrazení by ohrozilo bezpečnost Česka. Senátor se obává i jejich zneužití prezidentovým okolím.

„Vzhledem k tomu, že jsou na nejvyšších místech v okolí prezidenta lidé bez bezpečnostní prověrky a lidé se silnými a neprůhlednými vazbami na Rusko, je krajně nepravděpodobné, že by se k informacím určeným prezidentovi (i třeba bez jeho vědomí) nedostali. Pak nejde o to zda, ale kdy se tyto informace do Ruska dostanou. To je alarmující i vzhledem k dlouhodobě nepřátelskému vystupování Ruské federace vůči České republice," obává se Czernin.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček mezitím popřel, že by se Hrad nepohyboval v mezích zákona. „Nemohu potvrdit zvěsti, které v souvislosti s utajovanými informacemi uvádějí s odkazem na anonymní zdroje některá média. Prezident republiky a Kancelář prezidenta republiky striktně dodržují zákon," napsal na twitter.

Podle Miroslava Kalouska prezident České republiky bojuje proti zpravodajské službě svého státu v zájmu cizí velmoci. Nic víc, nic méně. Přesto se ve sněmovně najde výrazná většina, u které mu to projde. Jsme padlý stát a cesta zpět mezi civilizované země bude podle Kalouska těžká a dlouhá.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš pro Radiožurnál uvedl, že jde nestandardní postup, který by mohl ohrozit práci naší kontrarozvědky a mezinárodní spolupráci. „Něco takového tak považujeme bez opravdu kvalitního zdůvodnění za nepřijatelné, vše ale musí posoudit výše zmíněná Komise. Obzvláště varovně to působí ve chvíli, kdy pan prezident poslal – opět bez vysvětlení – svého poradce Martina Nejedlého do Ruska, kdy se objevují spekulace, že tam jel vyjednávat o tendru na Dukovany, uvedl Bartoš.

Podle zákona o zpravodajských službách podávají zpravodajské služby prezidentovi republiky informace jednou za rok, popřípadě ho zpravují o své činnosti, kdykoliv o to požádá. Požadovat nicméně informace z aktivních akcí o konkrétních lidech a jejich spolupracujících osobách, to už jde nejen nad rámec tohoto zákona, ale i smyslu činnosti služby. Proto se celá věc projedná ve čtvrtek na Komisi pro kontrolu BIS, jak to u konkrétních úkolů pro službu požaduje zákon, která to celé posoudí a vyhodnotí. Babiš a jeho snížení daní očima odborníka odhaluje zajímavé souvislosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu