Návrh důchodové reformy slibuje pečené holuby. Není ovšem jasné, kdo a jak je uloví a upeče

Domácí 12. prosince 2020 | 08:58 — Ilona Cílková
Návrh důchodové reformy ministryně Jany Maláčové počítá se základním důchodem 10 000 korun pro každého, kdo odpracoval 25 let a platil odvody. Část opozice ho označuje za bezzubý či jako marketingový tah.
Další 3 fotografie v galerii
Návrh důchodové reformy spíše jen politickým gestem / Depositphotos

„V nově představeném návrhu důchodové reformy se až příliš odráží politické aspekty a blížící se volby do Poslanecké sněmovny, které se konají v příštím roce. Stěžejním problémem návrhu je to, že nemá zajištěnu prakticky žádnou širší politickou podporu, a to dokonce ani na úrovni koalice samotné," sdělil nám hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přitom skutečně perspektivní důchodová reforma musí mít zajištěnu podporu napříč politickým spektrem – tedy mezi stranami vládními i opozičními. Protože jedině tak občan bude vnímat důchodovou reformu jako trvalou změnu důchodového systému, a ne jako momentální výsledek politického boje, který s dalšími volbami vezme zasvé.

Dnes navržená důchodová reforma vzhledem k řečenému nepřekvapivě akcentuje světonázor a programové cíle sociální demokracie. Důchody by podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové měly být spravedlivější, přičemž si nikdo finančně nepohorší. To je jako slogan z předvolebního billboardu. Návrh celkově více slibuje, než aby objasňoval, kde přesně se na spravedlivější – a nákladnější, dodejme – penzijní systém vezmou peníze.

Z návrhu tak čiší následující. Bez výrazného navýšení zadlužení České republiky, bez navýšení daňového a odvodového zatížení, nebo bez navýšení věku odchodu do důchodu, případně bez reformního zásahu kombinujícího toto vše prostě není uskutečnitelný a není udržitelný, upozorňuje Kovanda. Z hlediska politického boje, a zvláště předvolebního, není pochopitelně žádoucí občanům říkat o rostoucím dluhu, o rostoucích daních, ani o rostoucím věku odchodu do důchodu. Vše z toho je nepopulární a politicky citlivé.

I proto také hnutí ANO od návrhu dává ruce pryč ještě, než se s ním mohlo vůbec seznámit. Nechce před volbami téma důchodové reformy vůbec otevírat, pročež nynější návrh zřejmě skončí „v šuplíku“, bez reálného dopadu v praxi. Sociální demokraté však s něčím přijít museli. To proto, že nechtěli před volbami čelit útoku, že nebyli s to ani koncipovat návrh důchodové reformy, kterou přitom mají v gesci, resp. ji má v gesci jimi spravované ministerstvo a jimi ustavená důchodová komise.

Podle Kovandy na to šli sociální demokraté šalamounsky. Využívají návrhu důchodové reformy, který teď bude jistě hojně diskutován v médiích, k oslovení svých potenciálních voličů.

Návrh důchodové reformy spíše politickým gestem než něčím, co by mělo šanci alespoň nastartovat smysluplnou debatu o budoucí podobě důchodového systému. Není to jen vina sociální demokracie, ale nepochybně i hnutí ANO, které se hned od začátku staví k pokusu o reformu zamítavě. Lze tak zakončit parafrází okřídleného "možná to i chtěli myslet dobře, ale dopadne to jako vždycky". V šuplíku. Hit letošních Vánoc podle ministryně Schillerové a jak Dluhopis Republiky vidí odborník.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu