Nový americký prezident ovlivní i peněženky Čechů. A to dost výrazně

Domácí 19. ledna 2021 | 09:54 — Ilona Cílková
Zítřejší inaugurace nového prezidenta USA Joe Bidena a nástup jeho administrativy nezůstanou bez vlivu na rodinný rozpočet každého Čecha. Už předem lze říci, že oslabí dolar, což zlevní benzin i spotřební elektroniku.
Další 3 fotografie v galerii
Nástup nové americké administrativy nezůstanou bez vlivu na rodinný rozpočet každého Čecha. / Depositphotos

Spojené státy nebudou usilovat o slabší dolar. To by měla být klíčová zpráva, kterou dnes při senátním slyšení americkým zákonodárcům přednese Janet Yellenová. Zvolený prezident Joe Biden tuto někdejší šéfku americké centrální banky nominoval na post ministryně financí své administrativy a Senát mu ji musí posvětit.

Dosavadní postoj Yellenové k dolaru se dá vystihnout slovy "ruce pryč do něj". A také "ruce pryč od trumpovského přístupu k dolaru". Končící prezident Donald Trump totiž nevídaným způsobem napadal podle svého mínění až příliš silný dolar, čímž se pokoušel srážet jeho hodnotu po přepočtu do jiných měn. Yellenová signalizuje, že nyní se americká administrativa vrátí k běžnému přístupu a nechá dolar bez slovních intervencí, takže by jeho sílu měly volněji ovlivňovat tržní síly.

„To může být na první poslech špatná zpráva pro české motoristy nebo třeba tuzemské milovníky spotřební elektroniky. S ropou se v americké měně obchoduje, stejně jako je dolar určující právě pro cenu všemožné elektroniky. Takže pokud by nyní měl Washington méně než za Trumpa intervenovat a tweetovat za slabší dolar, jeho silnější úroveň zdraží Čechům benzin, naftu, mobily, televizory či ledničky," prognózuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Jenže to, oč se Trump pokoušel explicitně slovy, se Bidenově administrativě může zdařit činy, jakožto "vedlejší produkt" vlastní rozmáchlé rozpočtové politiky. Minulý týden totiž Biden představil balík rozpočtových opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů. Obsahuje mj. peníze na navýšení přímých plateb Američanům v souvislosti s ekonomickými dopady pandemie, ale také dodatečné prostředky na zajištění distribuce vakcíny.

„I když se tedy od Bidena nedá čekat intervenování za slabší dolar, zvolený šéf Bílého domu zjevně nebude mít problém s dalším enormním zadlužováním. To by mělo dolar oslabovat také, aniž by byla potřeba jej tlačit dolů slovy či tweety. Letos tak lze čekat, že koruna proti dolaru posílí o několik desetihaléřů, což čeští motoristé, konzumenti elektroniky nebo milovníci amerických e-shopů uvítají," uzavírá Kovanda. Lidé mají obavy ze znehodnocení úspor. Vybírá si to svou daň.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu