Experti vyvrátili pochybnosti okolo nošení roušek

Domácí 20. ledna 2021 | 09:04 — Ilona Cílková
Debata kolem nošení či nenošení roušek je zcela zbytečná. Jak ukazují studie, rouška pomáhá proti koronaviru víc než jiná opatření. A naše zdraví nijak nepoškozuje.
Další 3 fotografie v galerii
Roušky zachytávají Infekční částice u zdroje / Depositphotos

Tisíce lidí je stále přesvědčeno, že nošení roušek je zdraví nebezpečné a poškozuje náš imunitní systém. Podle odborníků roušky imunitní systém nijak nepoškozují a jejich nošení nyní doporučují mezinárodní zdravotnické organizace i vlády po celém světě jako účinný způsob, jak zamezit šíření nákazy nemocí COVID-19. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a WHO přímo radí lidem s narušenou imunitou, aby roušky nosili z preventivních důvodů a chránili tím své zdraví.

Poslední mezinárodní studie navíc potvrdila, že nošení roušek na veřejnosti snižuje reprodukční číslo pod hodnotu 1. „Když jde o komunitní ochranu "moje rouška chrání vás, vaše rouška chrání mě" tak téměř cokoli, co zakrývá výstup z nosu a úst, funguje velmi dobře, protože zachytává ty částice u zdroje," vysvětluje v podcastu Českého rozhlasu Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

Právě jeho tým se do studie vedle dalších odborníků zapojil. Jak Ždímal upozorňuje, lidská řeč je dnes považována za dominantní cestu přenosu infekce. Když mluvíme střední hlasitostí, produkujeme totiž až pětatřicetkrát víc kapének než při běžném dýchání.

Jeho tým je do studie zapojený už od loňského března a testuje účinnost textilních roušek a respirátorů. Vedle speciálních látek české vědce zajímala také účinnost materiálů pro improvizované roušky, jako jsou například kapesníky, trička, šály nebo šátky. Zjišťovali především to, jak nás ochranný prostředek chrání při nádechu.

Podle Ždímala je jejich metoda přitom tak obecná, že ji lze použít prakticky na cokoli s tím, že na jeho oddělení bylo od jara prověřeno 250 materiálů pro výrobu roušek a 80 typů respirátorů. „Aparaturu jsme postavili v roce 2006 na jinou aplikaci. Nicméně během let jsme ji upravili na testování filtračních materiálů. A posledních deset let jsme na tom testovali právě účinnost filtračních materiálů vůči aerosolovým částicím pro mnoho firem. A je jedno, jestli je to bakterie, nebo virus," uvedl Ždímal.

Předcházet šíření koronaviru pomáhají i ty nejobyčejnější textilní roušky, přestože nejsou tak spolehlivé jako certifikované jednorázové roušky či respirátory. I improvizovaná ochrana nosu a úst má smysl. Varování epidemiologa. Čelíme velmi smutné statistice a čeká nás další hrozba.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu