Čeká nás obrovský problém, který svět nechce vidět, varují experti

Domácí 06. května 2021 | 08:50 — Ilona Cílková
Koronavirová epidemie v České republice pomalu ustupuje do pozadí. Přesto ale zůstává velkou hrozbou. Především proto, že na řadě míst ve světě stále eskaluje. Odborníci upozorňují, že státy jako Indie či Brazílie se stávají koronavirovou laboratoří pro celý svět.
Další 3 fotografie v galerii
Pandemie je stále velkou hrozbou / Depositphotos

K Brazílii a Indii se v současné době upírají zraky celého světa. Obě země se totiž změnily v semeniště nových variant koronaviru, které se vyznačují vysokou nakažlivostí a v případě brazilské i odolností vůči protilátkám. Vědci tyto mutace označují za novou globální hrozbu.

Indie je v současnosti nejvíce postiženou zemí světa. Denně tam přibývají statisíce případů a tisíce mrtvých. Kritická situace v druhé nejlidnatější zemi světa se přelévá i do sousedních států. Rapidně počty případů rostou v Nepálu či na Srí Lance. „Virus mutuje velmi rychle. Co začalo v Indii, se nyní přelilo do Nepálu," konstatoval v závěru dubna zdravotnický expert Rabindra Pandey pro agenturu Reuters.

Experti upozorňují, že pokud se indická a brazilská mutace rozšíří do světa, nebo se mezi sebou dokonce spojí, může se svět ocitnout prakticky na začátku další koronavirové pandemie, ovšem s daleko horším průběhem. Informoval o tom britský deník The Guardian s odkazem na tvrzení vědců, kteří situaci v Brazílii a Indii sledují.

Podle britského lékaře a zmocněnce Světové zdravotnické organizace (WHO) pro covid-19 Davida Nabarra by bohaté státy měly věnovat vakcíny do rozvojových zemí. Většina světa teď podle něj kvůli neproočkované populaci míří do doby temna. Nabarro vyzval lídry světových velmocí, aby se naučili chápat pandemii jako globální problém a nikoli jako něco, čemu se mohou navždy vyhnout, když stihnou proočkovat svojí vlastní populaci.

„Je tu pár zemí, které dokázaly dosáhnout mnohem nižších stupňů nákazy a doopravdy pociťují, že se vzpamatovávají. Většina světa ale míří do velmi temné doby,” řekl Nabarro. Jak upozorňuje deník Daily Telegraph, celkový počet úmrtí s covidem ve světě stoupl již sedmý týden v řadě. „Je to větší než kdy jindy, je to zuřivější než kdy jindy a způsobuje to více utrpení než kdy jindy,” pokračoval Nabarro. Epidemiologové dlouhodobě upozorňují, že v případě, že se nepodaří vakcíny dostat i do chudších zemí, hrozí, že v nich začne virus mutovat, což dosažený úspěch a pokrok zastaví. Obrovský problém. Z Brazílie se stala koronavirová laboratoř ohrožující celý svět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu