Doufám, že Šlachtovi na jeho sliby voliči neskočí, říká expremiér a naznačil ještě mnohem víc

Domácí 08. června 2021 | 08:18 — Ilona Cílková
Hnutí Přísaha Roberta Šlachty se na politické scéně objevilo před několika měsíci. V posledních průzkumech už se začíná objevovat i v hledáčcích sociologů a jak se zdá, jeho preference stoupají. Podle bývalého premiéra Petra Nečase je ale nutné se ptát, kdo za jeho hnutím stojí a sám doufám, že stranu, která nemá ani stanovy, lidé volit nebudou.
Další 2 fotografie v galerii
Podle Nečase je Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty vůdcovská a fízlovská parta / Depositphotos

Fakt, že se Robert Šlachta během pár měsíců dokázal podle průzkumů dostat na pozici, kdy má Sněmovnu na dostřel, je veliké překvapení a vzbuzuje to samozřejmě spoustu otázek. Bývalý premiér Petr Nečas v minulosti v médiích naznačoval, že Roberta Šlachtu přivedl tehdejší šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Právě o něm se mluví jako o možném podporovateli hnutí Přísaha. „Nechci spekulovat o někom, s kým jsem léta nemluvil, i když byl součástí mé vlády. Bárta přivedl do Sněmovny stranu, která se mu poté rozpadla. Šlachta se tehdy oháněl jeho podporou a říkal, že to s ním má domluvené," řekl expremiér pro CNN Prima News.

Podle Nečase je Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty vůdcovská a fízlovská parta. Šlachta podle něj dělá politiku už přes deset let, akorát až nyní to přiznal. „Jeho strana je vůdcovského typu, je to fízlovská parta, která s politikou zamíchá," myslí si bývalý premiér.

Podle expremiéra má Robert Šlachta za sebou desítky zničených životů, výjimkou není ani on a jeho nejbližší okolí. „Zničil nám s manželkou profesní životy, společenskou pověst. Nestyděl se zveřejnit záběry ze zatčení mé ženy. To jsou běloruské poměry, které on tady zaváděl, a obávám se toho, že i jeho fízl parta půjde tímto směrem," obává se Nečas. V souvislosti s běloruskými praktikami Nečas použil přirovnání k zatčení opozičního novináře Ramana Prataseviče. Dodal ale, že tím myslel hlavně uvádění reportáží sestříhané policií. „Už to, že se veřejnoprávní televize sníží v demokratickém státě k tomu, že přijme materiál sestříhaný policií, kde je pouze zlomeček z časového úseku ze 48 hodin, dává jakousi základní argumentaci," uvedl v rozhovoru na CNN Prima News.

Sám Šlachta komentoval svou spoluúčast na pádu Nečasovy vlády již několikrát, přičemž nevyjádřil úplnou spokojenost s rozuzlením případu. „Mě s tou kauzou někdy spojují, že jsem stál za pádem vlády jako policista, ale jestli vede k pádu vlády, když obviníte milenku premiéra a nikdo jiný z politiky není obviněn, co si o tom asi myslíte," komentoval situaci bývalý policista.

To, že Robert Šlachta plánoval politickou kariéru, se v politických kruzích začalo předpokládat v momentě, kdy vydal svoji knihu. Právě ta byla cestou do veřejného prostoru. Začal objíždět besedy a tím sbírat podporu tak, jak se ukázalo v mnoha příkladech předtím. Můžeme to srovnat například s projekty, které měl v plánu třeba Mikuláš Minář, který se pokusil svůj politický kredit přetavit z akcí Milion chvilek pro demokracii. Další příklad je Václav Klaus mladší. Člověk, který vyrůstal v politice a také za sebou měl zázemí, které mu mohlo pomoct odstartovat jeho politický projekt, ovšem také neuspěl. Volební průzkum s překvapením. Nováček ve Sněmovně, tradiční strana v propadlišti dějin.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu