Václav Klaus otevřeně o největším problému české politiky

Domácí 21. července 2021 | 07:04 — Ilona Cílková
Exprezident Václav Klaus je znepokojen politickou situací v České republice. Co se politikovi, který skončil v prezidentském úřadu v roce 2013, nelíbí? Z čeho má největší obavy a jak změní podzimní volby českou politickou scénu?
Další 3 fotografie v galerii
České politické scéně chybí silní lídři, míní Klaus / Depsositphotos

Podle bývalého českého prezidenta Václava Klause letošní parlamentní volby na tuzemské politické scéně nic nezmění. Strany kandidující do Sněmovny nemají pořádný program a žádný z politiků nemá odvahu zvednout silné téma a jít proti proudu společnosti. 

„Zdráhám se říci, že tyto volby budou zlomem. Bojím se, že budou únikem od vážných témat k nevážným," řekl Klaus v rozhovoru pro Lidovky.cz. „Žádná strana nezvedne téma jako sebedestrukce Západu, covidismus, klimatismus, genderismus a všechny tyto věci. Kolem těchto velkých témat se bude chodit po špičkách, strany se budou bát, aby náhodou neztratily nějakého voliče, a bude se mluvit o zástupných tématech, takže volby nic nepřinesou," myslí si prezident.

Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit. S infekční nemocí se podle Klause musíme naučit žít. „Plošné a hloupé zákazy“ přinášejí víc škody než užitku, říká. Zpochybňuje nejen oficiální statistiky, ale také stanoviska epidemiologů: „Je to jednobarevná expertologie. Vláda si volí experty k obrazu svému a experti si volí vládu, která by byla ochotna jim naslouchat."

Klaus opět vyjádřil obavy, že by ve volbách mohli uspět Piráti v čele  s předsedou Ivanem Bartošem. „Může to být lepší, může to být horší, já osobně se děsím, kdyby významně větší vliv získali Piráti, kteří by nás vrátili o třicet let zpátky. Babiš–Antibabiš, Zeman–Antizeman, to nejsou skutečná politická témata," prohlásil Klaus. Za umělé téma také považuje otázka, zda patříme na Západ, či na Východ: „Jsme na Západě, vždycky jsme na něm byli a jsme jeho plnou součástí."

Problém české politické scíny jsou podle Klause lídři jednotlivých stran. Jakákoli odlišnost od hlavního názorového proudu je podle Klase okamžitě kritizována a penalizována. „Zejména politici se již vůbec neodváží vystoupit z řady. Největší výhodu pak mají ti, kteří nemají žádné názory. Jako třeba pan Babiš. To neříkám jako útok na jeho osobu, ale prosté konstatování. Nemá klasicky vybudované politické názory, a tím pádem nemá problém své výroky měnit a odvolávat," podotkl exprezident.

Politické strany jsou nevyhraněné, nedefinované, a protože jsou nedefinované, nemohou mít politický program. Podle Klause musí mít odvahu, vůdčí schopnosti a kolem sebe shromáždit lidi. A to v České republice chybí. „Politici už skoro třicet let akceptovali zcela mylnou myšlenku, že už neexistuje levice a pravice. Proto jsme v takovém marasmu, kde je spousta stran, ale nijak zásadně se neliší. Chybí nám tu nějaký Orbán," zmínil maďarského premiéra. Žádná epidemie neprobíhá. Nechte už lidi žít a dejte jim pokoj, vyzývá exprezident vládu.

Zdroj: Lidovky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu