Turisté se musí připravit na další komplikace. A jedna dobrá zpráva nakonec

Domácí 30. července 2021 | 08:45 — Ilona Cílková
Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ve čtvrtek přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos. ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí.
Další 3 fotografie v galerii
Situace v dovolenkových destinacích se stále mění / Depositphotos

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí hodnotí evropské regiony na čtyřstupňové škále od zelené, která vyznačuje nejnižší míru rizika nákazy, až po tmavě červenou. Hodnocení se odvozuje například od počtu nových případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel. ECDC ho zveřejňuje každý čtvrtek. Státy Evropské unie tuto klasifikaci využívají, když stanovují svá vlastní pravidla pro cestování a návrat z jednotlivých zemí a regionů.

To částečně platí i pro Českou republiku, která má na své vlastní cestovatelské mapě vyznačené tmavě červenou například Nizozemsko, Velkou Británii, Španělsko či Kypr. Řecko je v červeném stupni, který poukazuje na středně vysokou míru rizika nákazy.

Jednu dobrou zprávu ohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na dnešní tiskové konferenci. Od soboty nemusí mít děti od šesti do dvanácti let test před návratem z dovolených ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy covidem. Hned po návratu mohou podstoupit PCR test a v případě negativního výsledku nemusí do samoizolace. 

Nyní se musí cestující z těchto zemí po příjezdu mezi pátým a 14. dnem dostavit na PCR test. Dokud nemají výsledek, je nutná samoizolace. Výjimku mají plně očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění COVID-19. Stejně tak výjimka platí pro děti do šesti let. Pokud jsou rodiče očkovaní, ale děti jsou ve věku od šesti do 12 let, na rodiče se příjezdová opatření nevztahují, na děti ale ano. Pro děti v této věkové kategorii zatím není v ČR očkování proti covidu dostupné. Očkovat se mohou až od 12 let. Naočkované děti budou mít snazší start do nového školního roku, zní z ministerstva zdravotnictví.

Zdroj: mzv.cr, plf.uzis.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu