Buďte v obraze. Koronavirová opatření platná od dnešního dne

Domácí 01. srpna 2021 | 09:17 — Ilona Cílková
Vláda na svém pondělním jednání schválila zmírnění některých protiepidemických opatření. Začátkem srpna se tak navýší maximální počet osob na hromadných akcích, v klubech se povolí tanec a kapacita bazénů a koupališť bude nově neomezená. Co všechno se od dnešního dne mění?
Další 4 fotografie v galerii
Od neděle 1. srpna může být na sportovních a kulturních akcích větší počet diváků / Depositphotos

Od neděle 1. srpna může být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale může být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Dosud se hromadných událostí mohlo účastnit 5000 osob venku a 2000 uvnitř. U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy. Dosud platila nutnost čtyř metrů čtverečních na osobu, nyní to budou dva metry čtvereční.

Například na zápasy první a druhé fotbalové ligy se už ale od nové sezony zvýšil povolený počet diváků na stadionech. Ty s kapacitou do 5000 míst mohou být plně obsazeny. Do hledišť s kapacitou od 5000 do 10 000 může maximálně 5000 fanoušků, stadiony pro 10 000 příznivců a více mohou kluby za dodržení rozestupu nejméně jednoho sedadla obsadit až z poloviny.

Od 1. srpna vláda povolila tanec v klubech a na diskotékách. „Umožníme tanec osobám, které jsou očkované, do 180 dní od prodělání onemocnění (covid-19), případně doloží test, který není starší než 24 hodin,“ avizoval v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V bazénech a na koupalištích není od 1. srpna omezená kapacita. Dosud ji mohli provozovatelé naplnit na 75 procent. Do bazénů a na koupaliště mají nadále přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem.

Výstavní a další podobné vnitřní prostory si mohou vybrat, zda dodrží limit návštěvníků na metry čtvereční, který platil dosud, nebo využijí nově 75 procent kapacity. Při organizovaných prohlídkách na zámcích či v zoologických zahradách do 20 lidí není nutné potvrzovat bezinfekčnost. Ve vnitřních prostorách, například výstavních, v současné době podle Vojtěcha platí omezení jednoho návštěvníka na deset metrů čtverečních plochy. Tento limit je nadále zachován, ale provozovatel si může vybrat, zda pro něj není výhodnější naplnit kapacitu na 75 procent. Naočkované děti budou mít snazší start do nového školního roku, zní z ministerstva zdravotnictví.

Zdroj: mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu