Byznys jako hrom. Vakcíny fungují, tak je firmy rapidně zdražily

Domácí 01. srpna 2021 | 18:10 — Ilona Cílková
Firmy Pfizer a Moderna letos vydělají na proticovidových vakcínách desítky miliard dolarů. Řada zemí s nimi totiž bude chtít uzavřít nové smlouvy, mimo jiné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru zvané delta.
Další 3 fotografie v galerii
Vakcíny vyjdou Evropskou unii dráž / Depositphotos

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s Evropskou unií navíc navýšily ceny za vakcíny proti COVID-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba o čtvrtinu, Moderna je dražší asi o deset procent. Napsal to v neděli web Financial Times (FT), který získal k částem dohody přístup a podle nějž si firmy vyjednaly zvýšení cen kvůli obavám ohledně vedlejších účinků jiných očkovacích látek a diskusím o nutnosti dalších dávek pro již plně naočkované lidi. Pfizer a Moderna obsah svých smluv nekomentují.

Dohody s novými cenami podle FT Pfizer a Moderna vyjednaly s EU po třetí fázi klinických testů obou látek, které ukázaly, že preparáty založené na nové technologii takzvané mediátorové RNA (mRNA) jsou účinnější než konkurenční produkty firem AstraZeneca či Johnson & Johnson, které používají již zavedené technologie.

Nová cena za dávku vakcíny firmy Pfizer, vyvinuté společně se společností BioNTech, je 19,50 eura (497 korun), zatímco v předchozích dohodách činila 15,50 eura (395 korun). Moderna si pak v poslední dohodě s EU řekla za jednu dávku 25,50 dolaru (548 korun), dříve přitom chtěla 22,60 dolaru (485 korun). Podle jednoho z činitelů EU si přitom chtěla Moderna účtovat za dávku 28,5 dolaru (612 korun), nicméně nakonec slevila, protože se zvětšil objem objednávky.

Podle zdroje FT z Evropské unie využily firmy při jednáních své pozice na trhu a použily „klasickou rétoriku farmaceutických společností: Vakcíny fungují, tak zvýšily jejich ‚hodnotu‘“.

Evropská komise a jednotlivé členské země na nové ceny přistoupily, jelikož si chtěly zajistit již prokázané zásoby vakcín z evropských výrobních závodů. Vyjednávání smluv se totiž odehrávalo ve chvíli, kdy panovala nejistota ohledně budoucnosti evropské očkovací kampaně kvůli obavám z možných vedlejších účinku preparátů firem AstraZeneca a Johnson & Johnson a problémům s jejich dodávkami. Další způsob, jak motivovat lidi k očkování. Dával bych peníze, navrhuje expert.

Zdroj: E15.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu