Tisícovky policistů vyjedou v pondělí na silnice po celé České republice. Kontrolovat budou dodržování povolené rychlosti jízdy

Domácí 09. srpna 2021 | 09:41 — Zuzana Procházková
Počínaje dneškem vyjedou tisíce policistů na české silnice kontrolovat dodržování maximální povolené rychlosti jízdy. Akce, jež je součástí kampaně proti nepřiměřené rychlosti jízdy, bude probíhat až do pátku. Za její organizací stojí Česká asociace pojišťoven (ČAP), Policie ČR a BESIP (bezpečnost silničního provozu).
Další 3 fotografie v galerii
Příčinou 40 % dopravních nehod, které končí smrtí, je nepřizpůsobení rychlosti / Depositphotos

Příčinou nejtragičtějších nehod na silnicích v České republice je překročení maximální povolené rychlosti. Na tento fakt dlouhodobě upozorňuje ČAP a BESIP ve svých kampaních proti nepřiměřené rychlosti, do kterých se zapojuje také Policie ČR a známé osobnosti jako dokumentarista Vít Klusák.

Příčinou 40 % dopravních nehod, které končí smrtí, je nepřizpůsobení rychlosti. Pravidelně však překračuje rychlost až 86 % řidičů. Jako dva hlavní důvody překročení maximální povolené rychlosti uvedli řidiči to, že jsou ve spěchu a dále, že zkrátka chtějí být v cíli za co nejkratší dobu. Vyplývá to ze statistik Policie ČR a z výzkumu společnosti Behavio, který byl zaměřený na nepřiměřenou rychlost.

„Každý se někdy dostal do situace, kdy nestíhal a snažil se ji vyřešit tím, že na to v autě šlápnul. Musíme si uvědomit, že to je zbytečný hazard. Že těch pár kilometrů navíc rozhodně za zvýšené riziko ani lidské životy nestojí. Že ušetřené minuty se mohou ve vteřině změnit v katastrofu, které už nezabráníme. I proto ve spolupráci s Vítem Klusákem odhalujeme příběhy pěti lidí, kterým vysoká rychlost změnila život,“ dodal Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAP.

Dopravní policie zpravidla na začátku prázdnin, kdy spousta lidí odjíždí na dovolenou, zvyšuje policejní dohled na silnicích po Česku kvůli kontrole bezpečnosti a plynulosti provozu. „V současné chvíli na jednotlivých krajských ředitelstvích probíhají dopravně bezpečnostní akce, které budou sledovat zejména překračování povolené rychlosti,“ informovala Hana Rubášová, mluvčí Policejního prezidia. Dále doplnila, že řidiči jsou na tragické následky nehod a rizik spojených s nedodržením povolené rychlosti upozorňováni skrz informační letáky kampaně nazvané Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Od začátku roku bylo pokutováno více jak 65 000 dopravních přestupků, které souvisely s překročením maximální povolené rychlosti.

Kromě zvýšené policejní kontroly na českých silnicích spustila organizace BESIP také preventivně-edukační roadshow. Zde má každý návštěvník možnost autentického prožitku dopravní nehody. To by mělo lidem otevřít oči, že na silnicích se skutečně spěchat nevyplácí. Kompletní harmonogram akce je zde. Dále čtěte: Éra levných hypoték skončila. Úrokové sazby se zvýší o dalších 0,5 %.

Zdroj: cap.cz, 13minut.cz, cnn.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu