Protilátky proti covidu může mít v Česku až polovina lidí, ukazuje studie

Domácí 19. srpna 2021 | 07:23 — Ilona Cílková
Stát zatím odmítá možnost uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti. Tím tak stále nutí možná i miliony lidí k opakovanému testování, ačkoliv si nemocí prošli. Otázka uznávání protilátek dlouhodobě rozděluje odbornou veřejnost.
Další 3 fotografie v galerii
Otázka uznávání protilátek rozděluje veřejnost / Depositphotos

Na ministerstvu zdravotnictví se dnes poprvé sejde skupina expertů, kteří mají rozhodnout, zda budou lidé po prodělání nemoci covid-19, kteří mají dostatek protilátek, postaveni naroveň očkovaným. Jasné stanovisko požaduje premiér Andrej Babiš. „Musíme do konce srpna rozhodnout, jak to bude s přeočkováním a jak to bude s uznáváním nebo neuznáváním protilátek. Zatím to má jenom Rakousko," řekl premiér před několika dny ve videu zveřejněném na sociálních sítích.

Panelu se má účastnit necelá dvacítka odborníků. Mezi nimi budou například Martina Kojzar Vašáková, náměstkyně ministra  zdravotnictví, Barbora Macková a Jan Kynčl ze SZÚ, Ladislav Dušek z ÚZIS, Hana Zelená ze ZÚ Ostrava, Jiří Beneš z nemocnice Bulovka, Jiřina Bartůňková a Pavel Dřevínek z FN Motol, Roman Prymula, poradce prezidenta Zemana, Pavla Svrčinová, hlavní hygienička, Marian Hajdúch z FN Olomouc, Roman Chlíbek z vakcinologické společnosti nebo Petr Smejkal z Meses. Jednání by měl moderovat přímo premiér Babiš. 

Uznávání protilátek jako důkazu bezinfekčnosti naráží na nesouhlas ministerstva zdravotnictví. Zkoumání jejich hladiny prý nemá žádný význam. Každý, kdo onemocnění prodělal, by se měl bez ohledu na protilátky naočkovat. Proti tomu se ale postavila řada významných expertů, podle nichž je takové stanovisko odborně neobhajitelné. Přirozená nákaza, byť má svá rizika a nikdo by se jí neměl cíleně vystavovat, má podle nich tu výhodu, že vyvolá nejúčinnější imunitní obranu a člověk je po ní před virem Sars-Cov-2 dlouhodobě chráněn.

Přitom právě v těchto dnech vyšla rozsáhlá studie z Masarykovy univerzity v Brně, ze které vyplývá, že s koronavirem se do letošního jara setkala ve skutečnosti více než polovina české populace. Nejméně třetina z nich přitom bez jakýchkoliv příznaků. První fáze studie, které se účastnilo na třicet tisíc lidí, potvrdila dřívější odhady odborníků, podle kterých nákazou ve skutečnosti prošlo až pět milionů lidí. Pro stát však hraje hlavní roli to, zda nakažené zachytil pozitivní test. K tomu dosud došlo pouze ve zhruba milionu a půl případů, tedy asi 17 procent populace.

Jak ale potvrdila studie výzkumníků Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, mnohem větší část populace si prošla nákazou, aniž by o tom měla tušení. „Nejméně jedna třetina účastníků, u kterých byly nalezeny protilátky, nezaznamenala žádné příznaky onemocnění a 28 % seropozitivních jedinců nikdy nebylo na PCR testu," konstatuje univerzita v tiskové zprávě.

„Výsledky první fáze studie ukázaly rychlý nárůst seropozitivity demonstrující rozsáhlou expozici české populace viru SARS-CoV-2 během dramaticky probíhající druhé vlny pandemie: zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 % dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 % a v únoru a březnu 2021 už 51 %. To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní," uvedl k výsledkům imunolog Vojtěch Thon, který výzkum odborně zaštiťoval.

Praxi, kdy nejsou lidé po prodělání covidu-19 postaveni naroveň očkovaným, zpochybnil před časem také Nejvyšší správní soud, který v tom spatřuje diskriminaci: „Lze říci, že postavení osob s naměřenými protilátkami je dokonce silnější, protože tyto osoby protilátky prokazatelně mají, zatímco u osob vyléčených či očkovaných ministerstvo přítomnost protilátek pouze předpokládá," uvedl NSS. Vláda našla bič na mladé. Takto je chce donutit k očkování.

Zdroj: recetox.muni.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu