Situace v Afghánistánu se komplikuje. Hrozí velký teroristický útok, varují experti

Domácí 26. srpna 2021 | 08:49 — Ilona Cílková
Americké velvyslanectví v Kábulu varovalo své občany v Afghánistánu, aby necestovali na mezinárodní letiště. Američané shromáždění u bran kábulského letiště mají tyto prostory okamžitě opustit. Podobnou výzvu předtím vydaly i úřady Británie a Austrálie. Canberra upozornila na „velkou hrozbu teroristického útoku“.
Další 4 fotografie v galerii
Situace v Afghánistánu začíná být velmi nepřehledná / Deposithotos

Afghánské islamistické hnutí Tálibán zakázalo tento týden afghánským občanům vstup na letiště v Kábulu, odkud startují evakuační lety. Odůvodnil to chaotickou situací na letišti. Davy čekající na kábulském letišti by se měly rozejít a zamířit domů. Řekl to mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Jen tak prý hnutí zajistí lidem bezpečnost.

Rozhodnutí odůvodňuje islamistické hnutí tím, že chce zabránit bezpečnostním problémům. Afghánistán si navíc podle něj nemůže dovolit ztrácet nadané lidi. Mluvčí radikálů tvrdí, že v zemi už fungují nemocnice i školy a média jsou čím dál svobodnější. Tálibán zároveň odmítá prodloužit termín, do kdy budou evakuace z Kábulu možné. Trvá na dříve dohodnutému datu pro odchod zahraničních vojsk, a to k 31. srpnu. „Žádáme Američany: Nenabádejte Afghánce k odchodu. Potřebujeme jejich schopnosti," řekl. 

Situace v Afghánistánu je v současné době velmi nepřehledná. Úřady varují, že hrozí teroristické útoky. „Kvůli bezpečnostním hrozbám vně bran kábulského letiště doporučujeme americkým občanům, aby se vyhnuli cestám na letiště a aby se momentálně vyhýbali letištním branám mimo případy, kdy k tomu obdrží individuální pokyny od zástupce americké vlády," píše se v prohlášení amerického velvyslanectví. Ambasáda varování nijak nezdůvodnila.

Britské ministerstvo zahraničí nově všem britským občanům doporučuje necestovat do Afghánistánu, jelikož je tamní bezpečnostní situace i nadále nestálá, s „velkou hrozbou teroristického útoku“. Britové se mají rovněž vyhýbat cestám na mezinárodní letiště v Kábulu. „Pokud jste v oblasti letiště, přesuňte se na bezpečné místo a čekejte na další oznámení,“ píše se ve výstraze. Stejné upozornění vydaly i australské úřady. „Je tu přetrvávající a velká hrozba teroristického útoku,“ oznámila šéfka australské diplomacie Marise Payneová. Afghánistán dostal zásadní úder. Ekonomika kolabuje, v bankomatech došly peníze a hrozí hyperinflace.

Zdroj: afusembassy.gov.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu