Nečekané a naprosto zbytečné. Propaganda proti vakcíně se vrací jako bumerang

Domácí 01. října 2021 | 08:38 — Ilona Cílková
Rusko zažilo další rekordní dny z hlediska počtu obětí pandemie. Za posledních 24 hodin v zemi podlehlo covidu-19 dalších 857 lidí. Zemi trápí nízká proočkovanost. Rusové vakcinaci nevěří a naočkovaných je pouhý zlomek.
Rusové nevěří vakcíně, kterou vyvinuli ruští vědci / Depositphotos

Ruští vědci vyvinuli vakcínu Sputnik V, která je distribuovaná do celého světa. Přesto Rusové vakcinaci nevěří a naočkovaných je pouhý zlomek. Jak se na takovou situaci dívá prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka? „Za prvé těch vakcín nebylo dost a za druhé ruská propaganda, která po celém světě šíří nedůvěru k očkování, tak se bohužel obrátila zpátky domů a Rusové tím pádem také nevěří očkování. Opravdu mohu říci, že to je to propaganda pocházející z Ruska. Na to máme data," komentuje situaci biochemik Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

A přidává osobní poznámky od svých ruských kolegů: „Lidé nevěří své vlastní vakcíně Sputnik V a zoufale se snaží získat jiné západní vakcíny. To je problém. Když propagandu přeženete, tak jí lidé uvěří a může se, bohužel – a nedělám si legraci, je to tragické – přelít v hlubokou nedůvěru v systém, ve stát, v medicínu a ve státní propagandu, což vede k tomu, že umírají lidé."

I vakcína Sputnik V je podle biochemika ale alespoň částečně účinná. „Určitě to alespoň trochu pomáhá. Když probíhalo srovnání v zemích Zálivu, kde se Sputnik používal spolu s dalšími vakcínami, tak tam vycházel opravdu poněkud hůř, co se týče zabránění symptomatickému průběhu infekce a hospitalizaci. Přesto chrání a pomáhá. Kdyby se alespoň tím Sputnikem všichni naočkovali, jistě by těch obětí bylo méně," dodává. 

Podle Konvalinky stav epidemie v Rusku vypadá bizarně z i řady dalších hledisek. „Jedno z nich je grafické. Když se podíváte na grafy počtu úmrtí podle ruských oficiálních údajů, tak to není ta typická křivka, kterou čeká epidemiolog, když se dívá na výsledky studií infekce nebo úmrtí. Tam je to rovnoběžka s osou x. Takže obětí je poslední dva měsíce skoro přesně mezi 798 a 805. Je tak zjevné, že buď je to na limitech ruských možností detekce viru, anebo že někdo vydal politický pokyn, že to nesmí být víc než 800. Těch 850 je tedy více," komentuje biochemik. 

Stane se někdy z covidu-19 běžná respirační choroba? „Já doufám, že se do té situace blížíme. Pořád mám starost o těch několik set tisíc starších. Podle čísel to vypadá, že máme pořád ještě půl milionu lidí nad 60 let, kteří nejsou očkovaní jednou dávkou, což je pořád hodně. Nevíme, kolik z nich už covid prodělalo," připomíná Konvalinka s tím, že čísla se mohou měnit. 

Pro celý svět jsou teď velkou nadějí výsledky klinických studií u nejméně tří nových antivirotik, které by mohly zabránit příznakům onemocnění covid-19 a zároveň omezit šíření koronaviru. Superimunita proti covidu ochrání i před budoucími mutacemi. Vědci odhalili, kdo a jak jí může dosáhnout.

Zdroj: plusrozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu