KSČM má nové vedení. To přichází s morálním apelem a kuriózním požadavkem

Domácí 24. října 2021 | 07:14 — Ilona Cílková
Předsedkyní komunistů se na mimořádném sjezdu stala europoslankyně Kateřina Konečná. Podle mluvčí KSČM Grofové v prvním kole s velkou převahou. Konečná se netají tím, že chce stranu vrátit k radikálně levicové politice a dovést ji zpět do Sněmovny.
KSČM povede europoslankyně Kateřina Konečná / Foto: KSČM

Novou předsedkyni zvolili delegáti v prvním kole 175 hlasy při kvoru 160, její protikandidáti dosáhli zhruba poloviční podpory. Účastníci sjezdu pak dali při výběru místopředsedů na doporučení nové lídryně. Potvrdili tak ve funkci prvního místopředsedy Petra Šimůnka. Funkci místopředsedy pro evropské a zahraniční záležitosti obhájil Milan Krajča. Nově se do vedení dostali jako místopředsedkyně pro ekonomiku exposlankyně Marie Pěnčíková a jako místopředseda pro odborné zázemí bývalý poslanec Leo Luzar. Do vedení se nedostal zástupce konzervativní části KSČM Josef Skála, ani liberálnější tvář komunistů Jiří Dolejš.

Konečná si ponechá mandát europoslankyně. „Otevřeně říkám, že se funkce v Evropském parlamentu nevzdám. Teď to vím ještě silněji. Bohužel jsem zůstala jedinou ústavní činitelkou naší strany. Je důležité, abych měla vstup do médií. Aby nám někdo odpovídal na otázky, aby na nás reagovali ministři, potřebujeme se účastnit řady jednání, na která bychom se jinak nedostali. Můj mandát může straně pomoct," prohlásila před časem Konečná. Uvedla také, že chce stranu vrátit k radikální levicové politice.

Delegáti KSČM se v sobotu ve večerních hodinách usnesli na tom, že by měli končící poslanci strany kvůli složité finanční situaci KSČM vydat do stranické pokladny polovinu odchodného. Například bývalý předseda strany Vojtěch Filip jakožto někdejší první místopředseda Sněmovny by měl za svůj čtyřletý mandát získat přes 912 tisíc korun. Straně by tak měl dát z odchodného zhruba 456 tisíc korun. Toto usnesení ale není vymahatelné a je tak otázka, kolik z končících poslanců tak nakonec učiní.

„Byl to apel a žádost. Samozřejmě si uvědomujeme, že nemáme žádný nástroj k tomu to po poslancích chtít,“ řekla novinářům Kateřina Konečná. „Je to o morálním apelu, protože strana bude muset začít krutě šetřit,“ dodala.

KSČM získala v říjnových volbách 3,6 procenta hlasů, čímž přišla o všech 15 dosavadních poslanců, kteří mají nárok na odchodné. To se vypočítává z hrubé mzdy poslance, která se vynásobí počtem let odsloužených ve Sněmovně. A k tomu jeden plat navíc. V současnosti činí plat poslance 90 800 korun. Odchodné se navyšuje podle dalších sněmovních funkcí a vyplácí se tři měsíce po opuštění Sněmovny. Pirátům jsou demagogové a chtějí zbořit systém, říká šéf komunistů Vojtěch Filip.

Zdroj: kscm.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu