Restaurace jen pro očkované? Vláda chce razantně přitvrdit

Domácí 11. listopadu 2021 | 10:05 — Ilona Cílková
Vláda chystá na páteční ráno zpřísnění koronavirových opatření. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou změny zásadní. Spekuluje se o tom, že do restaurací by mohli chodit jen očkovaní nebo po prodělání covidu.
Spekuluje se o tom, že do restaurací by mohli chodit jen očkovaní nebo po prodělání covidu / Shutterstock

Neuplynul ani týden od toho, kdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdil, že platná opatření stačí a není třeba vršit další. Už ve středu vláda přijala nová koronavirová opatření, které dotknou se například nemocničního personálu či vysokých škol. A dnes Andrej Babiš avizoval, že se opět přitvrdí. A to zásadně.

Zpřísňovat by se mělo od pondělí. „Od 15. listopadu bude povinně testován každý zaměstnanec lůžkové péče, který není očkován," uvedl ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Změna čeká také vysoké školy, kde budou muset studenti nosit nově ochranu dýchacích cest při výuce. „Platit to bude tam, kde bude alespoň 50 žáků na jednom místě," oznámil Vojtěch.

Tím však zpřísněním není zřejmě konec. V pátek se má vláda znovu sejít a projednat další opatření. Jaká opatření chce vláda probírat však odmítli její členové specifikovat. „Opatření, která bychom měli schválit zítra, mohou být celkem zásadní," řekl ve čtvrtek ráno premiér Babiš. Konkrétní změny nechtěl naznačit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má podle něj za úkol změny probrat i se zástupci budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Babiš i Vojtěch také již ve středu odmítli, že by měly nastat uzávěry. K jejich zavedení by podle jeho slov vláda potřebovala nouzový stav. 

Epidemiologická situace se v posledních dnech zhoršuje. Počty nově nakažených skáčou po tisících, roste i počet hospitalizovaných a mrtvých. Před tím, že bude ještě hůř, varovala již ve středu Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Ta apelovala, že je nyní potřeba vyvinout veškerou snahu o odvrácení nejhoršího možného scénáře. Navrhuje především umožnit širší přístup k testování, které nyní naopak kabinet omezuje.

„Nechceme zbytečně strašit, ale situace je opravdu vážná, a to z mnoha důvodů," uvedl  člen MeSES Zdeněk Hel, imunolog působící na University of Alabama v USA.

Podle expertů MeSES je povinností vlády na současnou situaci reagovat a zamezit negativním následkům epidemie. "Občané se nesmějí stát oběťmi politické situace povolebního předávání moci, v níž není nikdo ochoten přijmout zodpovědnost za další kroky. I přes zkušenosti z předchozích vln nákazy se stále jde cestou tzv. promořování, která má ale za následek velké ztráty na životech a na zdraví. Zodpovědné osoby a struktury budou mít přímou odpovědnost za další vývoj a za životy tisíců občanů, kteří v následujících týdnech v důsledku nemoci covid-19 budou vystaveni dlouhodobým následkům onemocnění a úmrtí," uvádí se v prohlášení. Musíme změnit postoj k očkovaným, jinak epidemii nezbrzdíme, hlásí experti.

Zdroj: meses.cz, mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu