Míra nezaměstnanosti v ČR zůstává nejnižší v EU i přesto, že Němci ji mají nejnižší od sjednocení země roku 1990

Domácí 01. června 2018 | 04:15 — Ilona Cílková
Míra nezaměstnanosti dle dat ČSÚ sice v dubnu zůstala na své březnové úrovni 2,3 procenta, nicméně to nesignalizuje zvrat situace na trhu práce. Loni mezi březnem a dubnem míra nezaměstnanosti dokonce mírně vzrostla, přitom za celý rok se dále citelně snížila.
Míra nezaměstnanosti v ČR také zůstává nejnižší v celé Evropské unii / Shutterstock

Míra nezaměstnanosti v ČR nadále potvrzuje neobvykle napjatou situace na trhu práce, jehož jednoznačným pánem je nyní zaměstnanec, nikoli zaměstnavatel. Míra nezaměstnanosti v ČR také zůstává nejnižší v celé Evropské unii. A to i navzdory tomu, že Německo na základě včerejších hlásí nejnižší míru nezaměstnanosti od sjednocení země roku 1990.

Klíčovým způsobem k extrémně nízké úrovni míry nezaměstnanosti v dubnu přispěl rozjezd sezónního zaměstnávání, jehož sílu letos kromě už tak výjimečně dobré situace na trhu práce podpořila i poměrně teplá zima. Míra nezaměstnanosti bude klesat i nadále až do června, takže pokoří další historický rekord.

Ruku v ruce se stále napjatější situací na trhu práce dále svižně porostou nominální mzdy. Jejich růst se zbrzdí až s přelomem roku, kdy se promítne již pozorovaná ztráta dynamiky ziskovosti podnikové sféry, která se následně projeví nižší růstovou dynamikou bonusů a slabšími nároky při kolektivním vyjednávání. Za celý letošní rok míra nezaměstnanosti dle dat ČSÚ vykáže úroveň 2,2 procenta.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu