Moskva chystá falešný teroristický útok, tvrdí rozvědka

Zahraniční 13. března 2022 | 11:03 — Ilona Cílková
Co se děje v jaderné elektrárně Černobyl? Elektrárnu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době ovládají ruské invazní jednotky. V pátek ukrajinská vojenská rozvědka informovala, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil přípravu teroristického útoku a chce z něj obvinit Ukrajinu.
Elektrárnu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době ovládají ruské invazní jednotky / Depositphotos

Hlavní ředitelství pro zpravodajské služby Ministerstva obrany Ukrajiny tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil přípravu teroristického útoku na odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu a chce z něj obvinit Ukrajinu.

Ruské síly se podle ukrajinské vojenské rozvědky snaží vyrobit falešné důkazy, které mají imitovat účast ukrajinské armády na černobylské havárii a potvrdit ruskou verzi, píše agentura Interfax-Ukrajina. „U letiště Antonov v Hostomelu byly spatřeny ruské chladírenské vozy, které sbíraly těla mrtvých ukrajinských obránců. Existuje možnost, že budou vydávána za zabité sabotéry v černobylské zóně,” uvedla ukrajinská tajná služba.

 

„Okupanti odmítli umožnit ukrajinským opravářům přístup do závodu. Na pokyn (běloruského vůdce) Alexandra Lukašenka tam vstoupili i ‚běloruští specialisté‘. Mezi nimi pod rouškou jaderných pracovníků vstupují (do zařízení) také ruští sabotéři, kteří chtějí zorganizovat teroristický útok,“ tvrdí ukrajinská tajná služba, která připomněla dřívější zprávy ukrajinských úřadů o ruských útocích na Záporožskou jadernou elektrárnu a jaderný výzkumný institut v Charkově. Informaci přinesl web Českého rozhlasu.

Černobylská jaderná elektrárna je v současné době odpojena od monitorovacích systémů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), píše ukrajinská agentura Unian. Kyjev ve středu oznámil, že odstavená elektrárna je bez pravidelné dodávky elektrického proudu, který nyní zajišťují jen dva záložní generátory. Moskva ve čtvrtek uvedla, že Bělorusko dodávky elektřiny do Černobylu obnovilo, což ale Kyjev zpochybňuje.

Situace okolo odstavené elektrárny velmi znepokojuje i Evropskou banku pro obnovu a rozvoj, která v prohlášení uvedla, že v Černobylu musí být zaručeny nepřerušené dodávky proudu a inspekce ukrajinských regulačních úřadů a MAAE. Upozornila také, že chod odstaveného zařízení zajišťuje už dva týdny stejná směna zaměstnanců.

Jak uvedla dcera jednoho z pracovníků, kteří jsou v areálu zadrženi jako rukojmí, jsou zaměstnanci Černobylu drženi v zoufalých podmínkách. Natalia Ruemmeleová upozornila média na strašné podmínky, se kterými se zaměstnanci černobylské elektrárny potýkají již druhý týden. V areálu chybí spolehlivý zdroj tepla, nocleh a nyní dochází i jídlo. „Jednou denně dostanou malou porci ovesné kaše. Když mají štěstí, tak i trochu chleba. V podstatě tam lidé hladoví,“ popsala podle britského webu Metro.

„Je tam směna, která je ochotná to převzít, ale zasekla se ve Slavutyči. Nikdo jim nedokázal zaručit klid zbraní, aby se mohli dostat do elektrárny,“ pokračovala Ruemmeleová. Přestože byl Černobyl vyřazen z provozu, nikdy nebyl zcela opuštěn a vyžaduje neustálý technický dozor, informuje CNN Prime NEWS. Spojení s Černobylem ztraceno a Záporoží je zcela v rukou Rusů.

Zdroj: interfax.com.ua, metro.co.uk, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu