Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Jíme více zeleniny a méně masa a cukru

Domácí 05. prosince 2019 | 08:04 — Helena Malá
Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989, vyplynulo to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Češi jedí nyní podstatně zdravěji než před 30 lety, před masem a cukry dávají přednost luštěninám a zelenině / Depositphotos

Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu a v neposlední řadě také změna stravovacích návyků, životního stylu a omezení samozásobení.

Od roku 1989 došlo k výrazné změně stravovacích návyků především u masa. „Dříve se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kg. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018,“ upřesnil Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

V průběhu třiceti let se změnila i struktura spotřeby pekárenských výrobků. „V roce 1989 spotřeba chleba dosahovala 56,8 kg na obyvatele a pšeničného pečiva 33,0 kg. Tento poměr se otočil a dříve oblíbený chléb dosáhl v roce 2018 spotřeby 39,3 kg a pšeničné pečivo 51,3 kg,“ řekla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství ČSÚ. Mezi roky 1989 a 2018 poklesla spotřeba kravského konzumního mléka o 33,5 l na hodnotu 57,9 l na osobu v roce 2018. Změnila se i struktura spotřeby tuků. U živočišných tuků klesla během posledních třiceti let o 41,3 %, naopak spotřeba rostlinných tuků vzrostla o 41,6 %.

Maximálních hodnot v historii sledování spotřeby potravin na obyvatele bylo dosaženo v roce 2018 u rýže (6,6 kg), těstovin (8,2 kg), přírodních sýrů (11,6 kg), ostatních mléčných výrobků (34,9 kg), rostlinných jedlých tuků a olejů (17,7 kg), luštěnin (3,0 kg), kakaových bobů (2,6 kg) a nečokoládových cukrovinek (3,4 kg).

V roce 2018 meziročně vzrostla spotřeba obilovin v hodnotě mouky o 1,8 kg (+1,6 %), masa o 2,1 kg (+2,7 %), tuků a olejů o 0,2 kg (+0,6 %), ovoce o 4,1 kg (+5,0 %), minerálních vod a nealkoholických nápojů o 9,6 l (+4,0 %) a alkoholických nápojů o 1,9 l (+1,1 %). Naopak poklesla celková spotřeba mléka a mléčných výrobků o 0,7 kg (-0,3 %), brambor o 0,8 kg (−1,1 %) a cukru o 0,1 kg (-0,4 %).

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Jak cestovat v pohodě a bez stresu

Jak cestovat v pohodě a bez stresu

Největší rakouský skiareál mimo Alpy. Hochficht je na skok...

Jakou strategii použít při rezervaci hotelu, abyste dosáhli...

Leden ve Špindlu ve znamení skvělého lyžování, nízkých...

Singapur láká stále více Čechů. Kdy je nejlepší čas na...

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Vietnamu a co vás v této...

Zavřít reklamu